В Швейцария ще започне двудневна мирна среща на върха

Pan.bg 15 юни 2024 | 11:15 views (179) commentaries(0)
img
В Швейцария ще започне двудневна мирна среща на върха


пан.бг

Олег Павлюк, Роман Петренко — събота, 15 юни 2024 г., 09:08

снимка: ОП

В събота, 15 юни, председателят на Федералния съвет на Швейцария Виола Амгерд ще открие двудневната среща на върха за глобалния мир, посветена на обсъждането на украинската „формула за мир“.

Източник: "Европейска истина"

Подробности: Срещата на върха за глобалния мир ще се проведе на 15-16 юни в курорта Бюргенщок в централна Швейцария. Според швейцарското правителство целта на срещата на върха е "да започне мирен процес, да създаде атмосфера на доверие и да очертае идеи за следващите стъпки към такъв процес".

В мирната конференция ще участват 100 делегации, включително 57 държавни и правителствени ръководители от цял ​​свят. Русия не беше поканена на срещата, самата тя многократно я отказа. На всички присъстващи ще бъде дадена възможност да изразят своята визия за справедлив и устойчив мир в Украйна.

Програмата на Срещата на върха за мира предвижда пленарни сесии и дискусии по три точки от "формулата на мира" - ядрена сигурност, продоволствена сигурност и хуманитарно измерение.

„Срещата на върха също предлага възможност за първи път да се обсъди на най-високо ниво как и кога Русия може да бъде включена в този процес. За Федералния съвет (Швейцария. – Ред.) разработването на дългосрочно решение в крайна сметка изисква участие и на двете страни“, обявиха от швейцарското правителство.


Както беше съобщено, в навечерието на срещата на върха в Швейцария бяха коригирани проблемни разпоредби от заключителния документ на срещата, които биха могли да имат нежелани последици за Украйна - текстът на решението беше променен през последните дни.

След това няколко държави, които планираха да участват в срещата, отказаха да пътуват до Швейцария.
източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка