МО на Чешката република: Снаряди от "чешката инициатива" пристигнаха в Украйна

Pan.bg 15 юни 2024 | 12:12 views (249) commentaries(0)
img
пан.бг

Министерство на външните работи на Чешката република: Снаряди от "чешката инициатива" пристигнаха в Украйна онзи ден
Олег Павлюк, Роман Петренко — събота, 15 юни 2024 г., 10:26 ч.

СНИМКА: GETTY IMAGES

Снаряди, закупени извън Европейския съюз в рамките на инициативата, стартирана от Чехия, "тези дни" пристигат в Украйна.

Източник: Министърът на външните работи на Чехия Ян Липавски в интервю за "Радио Свобода", "Европейска правда"

Подробности: Коментирайки напредъка на чешката „ракетна инициатива“, ръководителят на чешкото външно министерство каза, че „първите пратки с боеприпаси пристигат в Украйна тези дни“ и през 2024 г. Прага ще може да закупува и непрекъснато да доставя „а значително количество боеприпаси“.

„Имаме 20 държави, които са обещали да участват в инициативата. Пет от тях вече са изпратили пари и сега можем да сключваме сделки и да купуваме боеприпаси от различни страни, след което да ги изпращаме на Украйна, за да може законно да се защити от Русия агресия“, добави той.

Липавски отказа да уточни кога точно ще се осъществят доставките, но напомни, че пет държави в рамките на инициативата вече са отделили средства - Германия, Холандия, Дания, Португалия и Канада - и финансираните от тях споразумения са в процес на изпълнение.

„Трябва да преминем от обещания и съчувствие към споразумение, което ще бъде подписано и финансирано, което е известно предизвикателство днес... Знаем, че Украйна се нуждае от много боеприпаси с голям калибър и имаме страхотна възможност. Така че ние надявам се да сключим повече такива споразумения." , - отбеляза чешкият министър.


Както беше съобщено, през февруари президентът на Чешката република Петр Павел обяви, че е открил 800 000 снаряда за доставка в Украйна в страни извън ЕС и НАТО, като става дума за боеприпаси с калибър 122 мм и 155 мм.

„Чешка инициатива“ ще може да осигурява на въоръжените сили от 50 000 до 100 000 голямокалибрени снаряда на месец.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка