Ройтерс: Без подкрепата на съюзниците на Москва въздействието на Срещата на върха за мира ще бъде ограничено

Pan.bg 15 юни 2024 | 13:03 views (325) commentaries(0)
img
ПАН.БГ


Ройтерс: Без подкрепата на съюзниците на Москва въздействието на Срещата на върха за мира ще бъде ограничено
Альона Мазуренко — събота, 15 юни 2024 г., 7:30 ч.

Зеленски отлетя за срещата на върха за мира, снимка: ОП

Световните лидери се събират в Швейцария за мирна среща, предназначена да окаже натиск върху Русия да прекрати войната в Украйна, но отсъствието на мощни съюзници на Москва като Китай ще притъпи потенциалното въздействие на срещата.

Източник: Reuters

Дословно: „Очаква се разговорите да се фокусират върху по-широки въпроси, причинени от войната, като продоволствената и ядрената сигурност и свободата на корабоплаването, а проектът на окончателната декларация ще признае Русия за агресор в конфликта, казаха източниците...

Европейски служители признават в частни разговори, че без подкрепата на основните съюзници на Москва въздействието на срещата ще бъде ограничено.

Детайли: В срещата се очаква да участват вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, лидерите на Франция, Германия, Италия, Великобритания, Канада и Япония.

Към тях се очаква да се присъединят и Индия, Турция и Унгария, които поддържат по-приятелски отношения с Русия.

По-специално, по време на посещението си в Руската федерация, ръководителят на унгарското външно министерство Петер Сиярто публично обяви, че лично ще отиде на срещата на върха в Швейцария.

Директорът на Международната кризисна група към ООН Ричард Гоуън каза, че "срещата рискува да покаже границите на украинската дипломация" или е "шанс Украйна да напомни на света, че защитава принципите на Устава на ООН". "

Ще напомним:

Мирната среща на върха, инициирана от Украйна, ще се проведе в Швейцария на 15-16 юни. Русия не е поканена. Няма да има и делегация от Китай.
92 държави ще участват в Световната среща на върха за мира. От тях 57 са представени на най-високо ниво - президенти или министър-председатели.
Други 29 държави ще бъдат представени на ниво министри - предимно шефове на външните работи. Шест държави ще изпратят посланици: Индонезия, Израел, Обединените арабски емирства, Южна Африка, Филипините и Бразилия.
Китай, който няма да присъства на срещата на върха за мира в Швейцария, лобира пред световните правителства за своя "мирен план" преди срещата в Швейцария.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка