Личен състав и техника от Съвместното командване на силите и Мобилна КИС участват в сертификационното учение за оперативна съвместимост на НАТО

Pan.bg 16 юни 2024 | 09:11 views (442) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информаци яна Пресцентъра на МО

Личен състав и техника от Съвместното командване на силите и Мобилна КИС участват в най-мащабното сертификационно учение за оперативна съвместимост на Алианса - Coalition Warrior Interoperability Exercise – 2024, което се провежда от 3 до 21 юни в Съвместния център за подготовка на силите (Joint Force Training Center) в Бидгошч, Полша.

Българските военнослужещи имат отговорната задача за първи път да тестват и валидират комуникационно-информационни услуги и приложения в областта „Федерирани мрежи за мисии на НАТО“ (Federated Mission Networking Core Services).

Организатор на учението е Съвместното командване по трансформациите на НАТО, чиято oсновна цел е провеждане на тестове за оценка на комуникационно-информационната съвместимост на услугите, предоставяни от системите за командване и управление (C2) и системите за командване, управление, комуникации, компютри, наблюдение и войсково разузнаване (C4ISR).

В учението на НАТО участват над 2000 представители от 41 нации, които работят за повишаване на своята оперативна съвместимост.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка