Публикувано е съвместното комюнике на Срещата на върха за мира

Pan.bg 16 юни 2024 | 17:50 views (303) commentaries(0)
img
пан.бг


Публикувано е съвместното комюнике на Срещата на върха за мира
Андрий Синявски, Катерина Тищенко — неделя, 16 юни 2024 г., 16:24 ч.

Участници в Срещата на върха за мира, снимка OP

Участниците в Световната среща на върха за мира, която се провежда на 15-16 юни в Швейцария, публикуваха съвместно комюнике за основите на мира.

Източник: "Европейска истина" с позоваване на канцеларията на президента на Украйна

Подробности: Участниците потвърдиха своя ангажимент за въздържане от заплаха със сила или нейното използване срещу териториалната цялост или политическата независимост на всяка държава, принципите на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на всички държави, включително Украйна.

Участниците заявиха, че имат обща визия по следните важни аспекти:

1. Всяко използване на ядрена енергия и ядрени инсталации трябва да бъде безопасно, сигурно, надеждно охранявано и да не нанася вреда на околната среда.

Украинските атомни електроцентрали и инсталации, по-специално Запорожката атомна електроцентрала, трябва да работят безопасно и сигурно под пълния суверенен контрол на Украйна и в съответствие с принципите на МААЕ и под неин надзор.


Всяка заплаха или използване на ядрено оръжие в контекста на войната в Украйна е неприемливо, подчертаха участниците в Срещата на върха за мира.

2. Глобалната продоволствена сигурност зависи от непрекъснатото производство и доставка на храни. В това отношение безплатното, пълно и безопасно търговско корабоплаване, както и достъпът до морските пристанища на Черно и Азовско море са от изключително значение.

Атаките срещу търговски кораби в пристанищата и по пътя, както и срещу граждански пристанища и гражданска пристанищна инфраструктура са неприемливи.

Продоволствената сигурност не може да се използва като оръжие по никакъв начин. Украинските селскостопански продукти трябва да се доставят безопасно и свободно на заинтересовани трети страни.

3. Всички военнопленници трябва да бъдат освободени чрез пълна размяна. Всички депортирани и незаконно разселени украински деца и всички други незаконно задържани украински цивилни трябва да бъдат върнати в Украйна.

„Вярваме, че постигането на мир изисква участие и диалог между всички страни. Затова решихме в бъдеще да предприемем конкретни мерки в горепосочените области с по-нататъшното участие на представители на всички страни“, се казва в комюникето.

Участниците отбелязаха, че Уставът на ООН, включително принципите на зачитане на териториалната цялост и суверенитета на всички държави, може и ще служи като основа за постигане на всеобхватен, справедлив и устойчив мир в Украйна.

Какво предшества: Заключителната декларация на Световната среща на върха за мир, проведена в Швейцария, беше подписана от 80 държави и четири организации.

В навечерието на срещата на върха в Швейцария бяха коригирани проблемни разпоредби от заключителния документ на срещата, които биха могли да имат нежелани последици за Украйна - текстът на решението беше променен през последните дни.

След това няколко държави, които планираха да участват в срещата, отказаха да пътуват до Швейцария.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка