ISW: Путин не се интересува от добросъвестни преговори за мир в Украйна

Pan.bg 17 юни 2024 | 08:59 views (252) commentaries(0)
img
пан.бг

Путин не се интересува от добросъвестни преговори за мир в Украйна - ISW
Олга Хлущенко — понеделник, 17 юни 2024 г., 4:50 ч.

Путин, снимка: Getty Images

Според анализатори от Института за изследване на войната (ISW) владетелят на Русия Владимир Путин не се интересува и едва ли ще се интересува в близко бъдеще от добросъвестни преговори за мир в Украйна.

Източник: ISW

Подробности: По-голямата част от страните и международните организации, които участваха в срещата на върха за глобалния мир, инициирана от Украйна в Швейцария на 15-16 юни, подписаха съвместно комюнике, потвърждаващо подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Комюникето също така потвърждава подкрепата на Украйна за експлоатацията и контрола на окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), за да се гарантира безопасността на ядрената енергия и инсталациите, „безплатно, пълно и безопасно“ търговско корабоплаване в Черно море, за да се гарантира глобалната продоволствена сигурност , размяна на всички военнопленници и връщане на всички „депортирани и незаконно разселени украински деца“ и други незаконно задържани украински цивилни.

Около 80 държави и международни организации подписаха комюникето, въпреки че Саудитска Арабия, Индия, Южна Африка, Армения, Бахрейн, ОАЕ и Бразилия (която присъства на срещата като „наблюдател“) бяха сред страните, които не подкрепиха комюникето.

Канцеларията на президента на Украйна подчерта, че целта на срещата е да насърчи "справедлив мир ... основан на Хартата на ООН и международното право", подчертавайки усилията на Украйна да привлече подкрепата на международната общност за прекратяване на войната в условия, които не нарушават международното право, без да застрашават териториалната цялост, целостта или суверенитета на Украйна.
ВИДЕО НА ДЕНЯ

На 16 юни на срещата на върха холандският премиер Марк Рюте заяви, че „Русия не трябва да сяда на масата за преговори сега“ и че мирът в Украйна ще настъпи само когато „Русия се съгласи с международните принципи и Хартата на ООН“.

В същото време анализаторите отбелязват, че ISW продължава да вярва, че владетелят Путин не се интересува от добросъвестни преговори и само се преструва, че се интересува от преговори в отделни случаи като част от по-широко информационно усилие, целящо да насърчи Запада да направи отстъпки, които биха нарушили украинската суверенитет .

Малко вероятно е Путин да се интересува от добросъвестни преговори в обозримо бъдеще, като се има предвид, че наскоро изложи теория за руската победа в Украйна, която се основава на предположението, че руските сили са способни на неопределено пълзящо напредване на бойното поле до да устои на западната подкрепа за Украйна.

Ключови констатации на ISW за 16 юни:

По-голямата част от страните и международните организации, които участваха в срещата на върха за глобалния мир, инициирана от Украйна в Швейцария на 15-16 юни, подписаха съвместно комюнике, потвърждаващо подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.
Бягство на затворник и вземане на заложници в руски център за задържане в Ростов на Дон предизвика оплаквания от руски ултранационалисти, които подчертаха неуспеха на Русия да се бори с вътрешния екстремизъм след терористичната атака на Crocus City Hall на 22 март.
Кремъл и свързаните с него структури продължават да използват отношенията на Русия с Република Сръбска (сръбско политическо образувание в рамките на Босна и Херцеговина – бел. ред.), за да дестабилизират ситуацията на Балканите.
Наскоро руските войски настъпиха близо до Вовчанск и Донецк.
Според докладите руската армия продължава да принуждава наборниците си да подписват договори за военна служба с руското Министерство на отбраната, вероятно като част от продължаваща криптомобилизация.


източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка