Столтенберг: НАТО обсъжда привеждането на ядрените оръжия в бойна готовност

Pan.bg 17 юни 2024 | 09:03 views (323) commentaries(0)
img
пан.бгНАТО обсъжда привеждането на ядрените оръжия в бойна готовност - Столтенберг
Олга Хлущенко — понеделник, 17 юни 2024 г., 03:14 ч.

Йенс Столтенберг. Снимка от Getty Images

Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Алиансът преговаря за разполагането на повече ядрени оръжия на фона на нарастващата заплаха от Русия и Китай.

Източник: Столтенберг в интервю за The Telegraph

Подробности: Столтенберг каза, че блокът трябва да покаже ядрения си арсенал на света, за да изпрати директно послание към враговете си.

Той информира, че се провеждат консултации между членовете на Алианса относно изваждането на ракетите от складовете и готовността им за бой като средство за възпиране.

Откровен разговор: „Няма да навлизам в оперативните подробности за това колко ядрени бойни глави трябва да бъдат на полето и колко трябва да бъдат в склад, но трябва да се консултираме по тези въпроси. И това е, което правим. "

Подробности: Столтенберг каза, че ядрената прозрачност трябва да бъде крайъгълен камък на ядрената стратегия на НАТО, за да подготви алианса за това, което той нарече "по-опасен свят".


Изданието отбелязва, че преди 10 години, когато Столтенберг оглавяваше блока, ядрени учения са провеждани в условията на пълна секретност.

Сега той открито възхвалява 32-ма съюзници за приноса им към възпирането, включително Холандия за скорошната й инвестиция в изтребители с двойно предназначение, които могат да носят американски ядрени оръжия.

Откровен разговор: „Прозрачността помага да се изпрати директно послание, че ние, разбира се, сме ядрен съюз.“

„Целта на НАТО, разбира се, е свят без ядрени оръжия, но докато съществуват ядрени оръжия, ние ще останем ядрен съюз, защото свят, в който Русия, Китай и Северна Корея имат ядрени оръжия, а НАТО не, е по-опасен."

Подробности: Той предупреди, че Китай, по-специално, инвестира сериозно в модерни оръжия, включително своя ядрен арсенал, който според него ще нарасне до 1000 бойни глави до 2030 г.

Пряка реч: "А това означава, че в близко бъдеще НАТО може да се сблъска с нещо, с което не се е сблъсквал досега, а именно два потенциални ядрени противника - Китай и Русия. Разбира се, това ще има последствия."

Подробности: Предупрежденията на Столтенберг дойдоха, след като Г-7 остро разкритикува Китай и Русия в комюнике миналата седмица, което призова Пекин да прекрати доставките на военни технологии за Москва и се противопостави на китайската „милитаризация“ на Тихия океан.

САЩ и Обединеното кралство предадоха своите ядрени средства за възпиране на НАТО, докато други европейски съюзници споделят тежестта на отговорността, като държат оръжия на своя територия и инвестират в системи за изстрелването им.

Броят на ядрените бойни глави в експлоатация се пази в тайна, но се смята, че Обединеното кралство има около 40 от 225-те, които могат да бъдат разположени по всяко време. САЩ разполагат с около 1700 от тези 3700 единици.

Франция, третата ядрена сила на НАТО, не предоставя своя ядрен арсенал на разположение на Алианса поради дългогодишно решение да запази независимост по въпросите на собственото си възпиране.

Столтенберг настоя, че САЩ и техните европейски съюзници сега модернизират ядрените си средства за възпиране пред лицето на нарастващата заплаха от Русия.

Откровен разговор: „САЩ модернизират своите гравитационни бомби за ядрените бойни глави, които имат в Европа, а европейските съюзници модернизират самолети, които ще бъдат назначени за ядрената мисия на НАТО.“

След това, разбира се, има Великобритания, която е специална, защото има свои собствени ядрени оръжия.

Подробности: Генералният секретар на НАТО отказа да обсъжда колко бойни глави трябва да бъдат извадени от запасите и приведени в състояние на бойна готовност, но каза, че консултациите по този въпрос се провеждат в реално време.

Откровен разговор: „Реалността е, че всички съкратихме разходите за отбрана, когато напрежението намаля след края на Студената война. И сега, когато напрежението отново нараства, трябва да увеличим разходите за отбрана.

Бях министър-председател в продължение на 10 години и знам, че е трудно да се намерят пари за отбрана, защото повечето политици винаги предпочитат да харчат пари за здравеопазване, образование, инфраструктура и други важни задачи.

„Но когато намалим разходите за отбрана, когато напрежението отслабне, трябва да можем да ги увеличим, когато напрежението се повиши отново – и точно това правят съюзниците, Обединеното кралство и други съюзници в момента.“
източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка