ГЩ, Украйна: Руснаците значително увеличиха усилията си в Покровското направление

Pan.bg 17 юни 2024 | 09:17 views (324) commentaries(0)
img
пан


Руснаците значително увеличиха усилията си в Покровското направление – Генералния щаб
Катерина Тищенко — неделя, 16 юни 2024 г., 23:33 ч.

снимка на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна

В неделя руските войски значително увеличиха усилията си в посока Покровски, като общо на фронта бяха регистрирани над 100 сблъсъци.

Източник: сводка на ГЩ на Въоръжените сили към 22 ч

Буквално: „В Покровско направление противникът значително увеличи усилията си. Броят на бойните сражения се увеличи до 40, което е най-високият показател от началото на юни. С подкрепата на всички налични средства за огнево поразяване (авиация, артилерия, въоръжение на бойни превозни средства, атакуващи БПЛА, FPV безпилотни летателни апарати и стрелково оръжие) руските нашественици се опитаха да се вклинят в бойните формирования на защитниците на Украйна близо до Новоолександровка, Евгеневка, Калиновой, Сокол, Новоселивка Перша и Умански.

32 вражески атаки бяха отбити от нашите войници. Осем бойни сблъсъка все още продължават. Силите за отбрана полагат максимални усилия за изтощаване и възпиране на руските нашественици в указаното направление.

Досегашните загуби на агресора възлизат на над 190 убити и ранени окупатори. Поразени са пет вражески землянки“.

Детайли: Към 22 ч. на фронта има 104 бойни сблъсъка. Ситуацията остава напрегната, но овладяна.
ВИДЕО НА ДЕНЯ

През деня Силите за отбрана нанесоха удари по девет района, в които е съсредоточен личен състав на противника.

В същото време руските окупатори извършиха две ракетни атаки с три ракети и 38 въздушни удара с 53 зенитни ракети на територията на Украйна и използваха 428 безпилотни летателни апарата камикадзе. Освен това противникът е извършил почти 2500 обстрела по позиции на украинските войски и населени места с артилерия, минохвъргачки, стрелково оръжие и въоръжение на бойни машини.

В харковското направление окупаторите пет пъти атакуват Вовчанск. Три щурмови акции на агресора бяха отбити от украинските защитници. Два сблъсъка все още продължават. По предварителна информация от началото на деня загубите на противника са 122 убити и ранени окупатори, повредени са 31 убежища на противника и складове за боеприпаси.

В купянското направление противникът направи четири опита да изтласка украинските части от заетите позиции в района на селищата Синковка, Степова Новоселовка и Берестов. Две вражески атаки са отбити успешно, продължават бойните сблъсъци при Синковка и Степова Новоселевка.

В Лиманско направление руските нашественици с подкрепата на авиацията 10 пъти се опитват да настъпят в районите на Грековка, Дружелюбивка, Макеевка и Невски. Четири атаки бяха отбити от украинските защитници. Обстановката е напрегната. Продължават боевете край Дружелюбовка и Невски.

В посока Северски ситуацията не е претърпяла значителни промени. Девет атаки в района на Верхнокамянски и Роздоливка бяха отбити от части на Силите за отбрана.

Три пъти агресорът атакува неуспешно украинските защитници край Ивановски и Андриевка в посока Краматорск. Не се допуска загуба на позиции и територии.

В посока Курахов ситуацията не е претърпяла съществени промени. От началото на деня тук са станали 10 сблъсъка. Четири атаки в районите Георгиевка, Парасковиевка и Константиновка бяха успешно отблъснати от украинските войници. Ситуацията остава напрегната в района на Красногоровка, където продължават боевете.

През денонощието окупаторите с подкрепата на авиацията направиха 11 опита за изтласкване на подразделения на Силите за отбрана от заеманите позиции край Водяни, Урожайни и Старомайорски във Времивско направление. Десет атаки завършиха с неуспех за руските нашественици, битката продължава в района на Водяни. Ситуацията е овладяна от силите за отбрана.

В посоките Оричев и Приднепровски седем атаки на врага бяха неуспешни. Не се допуска загуба на позиции.

В останалите райони ситуацията остава без промяна.
източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка