ICAN: През 2023 г. ядрените сили ще похарчат 91,4 милиарда долара за модернизиране на своя арсенал

Pan.bg 17 юни 2024 | 09:26 views (287) commentaries(0)
img
пан.бг

ICAN: През 2023 г. ядрените сили ще похарчат 91,4 милиарда долара за модернизиране на своя арсенал
Христина Бондарева, Анастасия Проц — понеделник, 17 юни 2024 г., 09:04 ч.

РУСКИТЕ РАКЕТНИ СИСТЕМИ, СПОСОБНИ ДА НОСЯТ ЯДРЕНИ ВОЙНИ. СНИМКА GETTY IMAGES

Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN) заяви, че деветте ядрени сили в света продължават да модернизират своите ядрени оръжия - през 2023 г. те са похарчили общо 91,4 милиарда долара за своите арсенали.

Източник: "Европейска истина" с позоваване на агенция АП

Подробности: Цифрите показват увеличение с 10,7 милиарда долара на глобалните разходи за ядрени оръжия през 2023 г. в сравнение с 2022 г., като Съединените щати представляват 80% от това увеличение.

Делът на САЩ в общите разходи е 51,5 милиарда долара, което е повече от всички останали ядрени държави взети заедно.

„През последните пет години се наблюдава подчертана възходяща тенденция в размера на парите, отпуснати за разработването на това най-нехуманно и разрушително оръжие“, каза Алиша Сандърс-Закре, координатор по политиката и изследванията в ICAN.

По думите й следва Китай по разходи - 11,8 млрд. долара, а на трето място е Русия с 8,3 млрд. долара.

Според SIPRI, Стокхолмския институт за изследване на мира, около 2100 разположени бойни глави на балистични ракети са в повишена готовност, почти всички от тях са собственост на Русия или Съединените щати. Въпреки това се смята, че Китай е поставил някои бойни глави в състояние на висока готовност за първи път.

Според SIPRI Русия и САЩ заедно притежават почти 90% от всички ядрени оръжия. Размерът на техните военни запаси изглежда е останал относително стабилен през 2023 г., въпреки че се оценява, че Русия е разположила около 36 бойни глави повече оперативно, отколкото през януари 2023 г., добави SIPRI.

„Не сме виждали ядрените оръжия да играят толкова важна роля в международните отношения от времето на Студената война“, каза Уилфред Уанг, директор на програмата за оръжия за масово унищожение на Стокхолмския международен институт за изследване на мира.

Преди ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът преговаря за разполагане на повече ядрени оръжия поради нарастващата заплаха от Руската федерация и Китай.

Наскоро министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски предположи, че Руската федерация потенциално може да държи около 100 тактически ядрени бойни глави в Калининградска област.


източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка