Министърът на отбраната Атанас Запрянов се срещна с посланика на Обединеното кралство във връзка с приключването на мандата му в България

Pan.bg 17 юни 2024 | 15:10 views (307) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на МО

На 17 юни 2024 г. министърът на отбраната Атанас Запрянов се срещна с Н. Пр. д-р Роб Диксън, извънреден и пълномощен посланик на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия у нас. Н. Пр. Диксън напуска страната ни след приключване на четиригодишния си мандат в България.

Министър Запрянов оцени високо ангажираността на Обединеното кралство за гарантиране сигурността в Черноморския регион и подкрепата за повишаване на оперативната съвместимост и способностите на българските Въоръжени сили. Той благодари на Н. Пр. Диксън за личния му принос за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на отбраната, като определи партньорството във военната сфера към момента като изключително добро и интензивно. От своя страна посланикът на Обединеното кралство увери българската страна, че ще продължи да бъде ангажиран с отношенията между двете държави и след поемането на новия си пост.

Подкрепата за Украйна и нейното продължаване, концепцията на НАТО за възпиране и отбрана, модернизирането на Въоръжените сили и възможностите за повишаване на традиционно доброто ниво на съвместни военни учения, тренировки и обучения бяха сред основните дискутирани теми по време на разговорите. Подчертана беше значимостта на участието на британски военнослужещи при подпомагане изграждането на Бойната група на НАТО на територията на страната, както и съвместните учения между специалните сили на България и Обединеното кралство.

Обсъдено беше и противодействието на хибридни заплахи и дезинформационни кампании, като министър Запрянов благодари на Н. Пр. Диксън за помощта на британското правителство с експертни обучения по Стратегически комуникации.

В срещата участваха заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и аташето по отбрана на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия подполковник Матю Уокър.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка