Politico: САЩ разрешиха на Украйна да нанася удари по всички гранични райони на Русия

Pan.bg 21 юни 2024 | 18:14 views (477) commentaries(0)
img
pan.bg

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън разреши Украинските въоръжени сили (ВВС) да нанасят удари по всички гранични региони на Русия с помощта на прехвърлените оръжия, предимно по границата със Сумска област на Украйна. Това съобщи Politico, позовавайки се на анонимни американски служители. Белият дом отбеляза, че първоначалното разрешение засяга само териториите, съседни на района на Харков. https://www.politico.com/news/2024/06/20/us-says-ukraine-can-hit-inside-russia-anywhere-00164261

Разрешението засегна области, разположени на границата със Сумска област на Украйна

Официалните лица коментираха изявлението на съветника на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан, че на украинските въоръжени сили се позволяват удари с американски оръжия по всяка гранична територия. Говорителят на Белия дом каза на 18 юни в интервю за PBS, че в случай на настъпление на руските въоръжени сили в Сумска област, въоръжените сили на Украйна могат да използват прехвърлените оръжия за удари по граничните райони.

Събеседниците казаха, че Вашингтон е разрешил използването на оръжия, доставени от американците, за поразяване на всякакви руски сили, пресичащи границата с Украйна. Според тях първоначално тази стъпка се е характеризирала само в контекста на продължаващото настъпление на руската армия в посока Харков.

Първоначалното решение не се хареса на Украйна

В края на май Politico, позовавайки се на неназован служител, съобщи, че Украйна е получила разрешение да нанася удари по цели на руска територия. Белият дом обаче постави условието американското оръжие да се използва само в близост до границите на Харковска област. По-късно прессекретарят на украинския президент Владимир Зеленски, Сергей Никифоров, потвърди разрешението в интервю за The Guardian.

Журналистите на Politico отбелязаха, че украинските въоръжени сили многократно са използвали американско оръжие, за да ударят Белгород. Координаторът за стратегически комуникации на Белия дом Джон Кърби каза, че Киев разбира ограниченията на САЩ за атаки дълбоко в руска територия. Впоследствие обаче украински и европейски официални лица многократно се обърнаха към Вашингтон с искания за премахване на забраните за удари.

САЩ отказаха да считат решението за значителна промяна

Както казаха събеседници на Politico, премахването на забраната за трансгранични удари не е промяна в политиката, тъй като е взето решение да се ударят районите, граничещи с Харковска област. Според тях, администрацията на Байдън първоначално е приела тази възможност.

"Това [решение] не изключва възможността за нанасяне на ответен удар срещу други трансгранични атаки", анонимен американски служител в коментар за Politico.

Едно от официалните лица добави, че политиката за предотвратяване на удари дълбоко в руска територия „не се е променила“. В същото време журналистите забелязаха промяна във формулировката на Съливан в сравнение с първоначалното решение. Отбелязва се, че в края на май дискусията е била основно за противодействие на атаки срещу критична инфраструктура в Харков.

Източник: lenta.ru Снимка: Aaron Favila / AP

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0