Столтенберг: Победа на Русия в Украйна е главният риск за НАТО, алиансът не може да го позволи

Pan.bg 10 юли 2024 | 11:07 views (369) commentaries(0)
img
pan.bg

Страните от Северноатлантическия алианс не могат да позволят на Русия да спечели войната срещу Украйна, заяви генералният секретар на НАТО, като призова съюзниците да засилят подкрепата си за Киев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова страните от Северноатлантическия алианс по-активно да подкрепят Украйна, докато се защитава от руската агресия.

„Резултатът от тази война ще определи глобалната система за сигурност за десетилетия“, каза той, говорейки на откриването на срещата на върха на НАТО във Вашингтон във вторник, 9 юли.

Според Столтенберг, „с агресивна Русия като съсед“ няма варианти „без загуби и рискове“. „Най-голямата цена и най-големият риск ще бъде победата на Русия в Украйна. Не можем да позволим това“, каза генералният секретар. Той отбеляза, че победа на Русия във войната би насърчила президента Владимир Путин, както и други авторитарни лидери в Иран, Северна Корея и Китай. "Дойде време да защитим свободата и демокрацията", подчерта Столтенберг.

В същото време той се застъпи за продължаване на приемането на нови страни, като Украйна, в НАТО. Според генералния секретар, разширяването на алианса след края на Студената война обедини Европа, проправи пътя за интеграция и донесе мир и просперитет на континента. Както тогава, така и днес е необходимо да се покаже „яснота и решителност“, подчерта той.

Приемането на Украйна в НАТО не стои на дневен ред

Очаква се на тридневната среща на върха на НАТО, която се откри в американската столица, да бъдат обсъдени по-специално нови командни структури на алианса, координиращи доставките на оръжия за Киев и обучението на украинската армия, както и по-нататъшното финансиране, разширяването на военната помощ и нови споразумения за сигурност.

Между другото, Столтенберг обяви намерението си публично да гарантира на Киев предоставянето на финансова подкрепа в размер на 40 милиарда евро през следващите 12 месеца.

Въпросът за присъединяването на Украйна към Северноатлантическия алианс не е в дневния ред на срещата, каза по-рано ръководителят на Мюнхенската конференция по сигурността (MSC) Кристоф Хойсген.

Източник: DW Снимка: Flickr / NATO /www.osnmedia.ru

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка