Близо 2400 военни ще бъдат съкратени след 1 юли

Pan.bg 19 юни 2012 | 11:14 views (3596) commentaries(4)
img mediapool.bg

2400 военни и общо 2700 длъжности ще бъдат съкратени във въоръжените сили след 1 юли. Това показва справка на военното министерство в отговор на запитване от Mediapool.

В същото време обаче Министерството на отбраната (МО) съобщи, че ще бъдат разкрити нови 1 800 длъжности в други поделения и желаещите да продължат работата си в армията ще имат възможност да го направят.

Предстоящите съкращения са най-мащабните от началото на мандата на правителството на ГЕРБ. В изпълнение на Плана за развитието на въоръжените сили до 2014 година трябва да бъдат съкратени общо 7000 – 5700 щатни бройки за военни и 1300 цивилни служители.

До момента голяма част от съкращенията, провеждани под ръководството на военното министерство, се изчерпваха със закриването на щатни бройки, а не с реални военнослужещи. Непопълнените щатни длъжности във въоръжените сили са между 10 и 12 процента от всички щатни позиции или 5000, защото според официалните данни на МО числеността на въоръжените сили е над 44 хиляди души.

Съкращения ще има в Плевен, Сливен, Шумен, Враца и други, а нови места ще бъдат разкрити в Ямбол, Казанлък, Стара Загора, Карлово.

Всички съкратени, ако имат желание да продължат службата си, ще могат да кандидатстват за вакантните длъжности. Тези, които няма да продължат да са военни, ще бъдат взети на специален щат на министерството, като ще им бъдат връчени шестмесечни предизвестия.

Съкращаването на 2400 души ще е най-значителното през последните години и основно за развитието на армията, защото то се извършава в рамките на цялостното й преструктуриране.

Според МО данните в кои поделения ще бъдат закрити длъжности и в кои ще бъдат открити нови и колко ще бъдат те, не могат да бъдат публично обявени, тъй като представлявали класифицирана информация. "Класифицираната информация" и "търговската тайна" са едни от най-често използваните аргументи за отказ от информация във ведомството.

Според министър Аню Ангелов дълго време не беше законно да се предостави информация за броя на пенсионерите в администрацията на МО, тъй като това щяло да бъде дискриминация спрямо тях, но в крайна сметка по-късно самият той изнесе данните.

Сега, въпреки че според МО информацията в кои гарнизони ще бъдат открити нови места и в кои закрити длъжности са класифицирана информация, само преди няколко дни например Аню Ангелов съобщи, че в гарнизон Сливен личният състав ще намалее с 262-ма военнослужещи и 46 цивилни служители, което представлява около 30% от щатния състав на центъра за подготовка на танкови подразделения.

В Плевен, Шумен и Враца ще бъдат съкратени пък общо около 1000 души.

Така според преценката на МО излиза, че военният министър е разпространил класифицирана информация.

Бялата книга за отбраната предвижда до края на 2014 г. въоръжените сили да бъдат намалени с 7000 души и числеността им да се свие от 44 100 на 37 000, а само на армията – от 34 500 на 26 000.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  SPARTAK 19 юни 2012, 11:21
   
  0
   
  0

  26 000. Македонците ще ни задминат и те маи скоро време а те ни точат зъби ами новата карта на Турция която наскоро излезе а занапред никои неможе да гарантира нищо. А тогава. 26 000?

 2. #2
  р-к Кольо 19 юни 2012, 11:56
   
  0
   
  0

  Ньойския договор в действие от 1 юли 2012 г. Честито на всички печеливши!!! Ако има втори мандат Аньо и сие ще довършат всичко и тогава Ньойския договор ще ни се струва песен.

 3. #3
  Шаламановци 19 юни 2012, 12:22
   
  0
   
  0

  Ами нали заради това министъра Аню Ангелов във Враца го кръстиха Ньойски, а сега така му вика цялата армия. След като извърши абсолютно безразборни и безпринципни уволнения още през 2010 г. в МО, сега какво наблюдаваме? На местата на уволнените с усилени темпове се назначават военни пенсионери по пределна възраст - приятелчета на Ньойски. Така всъщност нищо не се пести, а МО се превърна в най-скъпата администрация в страната в условията на криза. Цветанов постъпи принципно и уволни всички пенсионери от МВР. Дянков публично му благодари. Само че Дянков и дума не проронва за Анювите експерименти! Абе Дянков нали казваш, че няма пари в държавата? Събуди се бе човек! Стига вече с двойните ви стандарти! Вместо да съкращавате боеспособна войска можете да освободите всички началници пенсионери в МО и ще постигнете същия ефект!

 4. #4
  Свой 22 юни 2012, 11:05
   
  0
   
  0

  Г-да военни, отворете си хубаво очите и ушите.Управляващите не желаят да имаме малка дееспособна модернизирана армия, а само малка.Всичко що се отнася до рестрикция се намира решение(пари и закони се приемат за удължаване срока на службата), а всичко що се отнася до повишаване на благосъстоянието на военнослужещия(удобно работно място, добро въоръжение и заплащане) и неговото семейство- няма възможности.80 служители на аквакултурите ревнаха като разбраха, че ще ги местят в Бургас- а военните с една заповед и "айде деца на камиона".само не знам кога ще стигнете дъното.Бог да вие на помощ(то и друг да ви помага не остана).

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка