Бригаден генерал Христо Тихинов: Опазихме щатовете в хода на реформата

Pan.bg 26 сеп 2013 | 14:26 views (4284) commentaries(1)
img 23.09.2013 | Андрей Рангелов - в.Българска армия

Освободили сме честотите за цифровата телевизия, казва директорът на дирекция „Комуникационни и информационни системи (КИС)” в Министерството на отбраната.


- Г-н бригаден генерал, успяват ли армейските КИС да запазят реномето си на най-високотехнологичен род войски във времето на финансови ограничения от последните години?
- Въпреки че през последните години финансовите средства за развитие на КИС на Българската армия са недостатъчни, дори – оскъдни, комуникационните и информационните специалисти следят всички новости, както в държавата, така и в развитието на КИС на страните-членки на НАТО. Те четат достатъчно, за да се самоподготвят, така че мога с увереност да кажа, че са високо подготвени.
Това личи от факта, че фирмите, с които работим, след като видят подготовката на нашите специалисти, в много случаи търсят начини да ги привлекат на тяхна страна – тоест да напуснат редовете на армията и да отидат да работят в тези IT-фирми.
Освен това с промените в пенсионното законодателство на военнослужещите много наши колеги напуснаха БА. Те веднага се реализираха – основно в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, в други министерства и най-вече във фирми. Това показва, че са търсени. А са търсени, защото са високоподготвени!

- По кои основни проекти работят комуникационните и информационни специалисти в момента? Как вървят дейностите по „Странджа-2” и полевия модул на НАТО?
- Известно е, че в Инвестиционния план – 2020 на МО има няколко основни проекта по развитие на КИС на БА, както и подпроекти, например за развитие на КИС на батальонната бойна група.
Наистина финансовите средства са малко. Затова, например, развитието на проекта „Странджа-2” продължава, но с много бавни темпове. През последните 3 години не бяха отпуснати никакви средства по този проект. Едва в началото на тази година и то от бюджета на МО, а не целево от държавния бюджет, бяха преведени средства на фирмата, с които тя продължава своята работа по план, утвърден от постоянния секретар на отбраната.
Продължава и проектът за развитие на радиополето на Военновъздушните сили. Там проблемите също са свързани с финансирането. В началото на тази година беше преведена малка сума по развитието и на този проект.
Модернизацията на радарите на ВВС също продължава. По план, според договора, проектът трябва да приключи към края на тази година.
Работим и
по проекта за развитие на интернет-средата на МО и БА. Специалистите от Комуникационно-информационния център успяха самостоятелно да внедрят няколко програми, които подобряват работата на МО, както за интернет-средата, така и за Автоматизираната информационна система на БА (виж стр. 9 – б. р.).
Когато говорим за Мобилната КИС и по-точно за мобилния модул на НАТО, който трябва да бъде разположен на територията на България, засега там основно имаше юридически пречки. Но постепенно те бяха изчистени.
Предстои подписване на меморандум между България и НАТО за настаняване на щабове на територията на страната ни, като този модул е един такъв щаб у нас. В момента се модернизира сградата за модула и парковата територия за машините.

- Какви нови комуникационни и информационни изделия ще бъдат въведени в близко време? Има ли сред тях продукти на българската отбранителна индустрия?
- Както е известно, КИС на БА беше разделена на две – стационарна и мобилна КИС. Мога да кажа че усилията досега са насочени повече за развитие на Стационарната КИС, а не на Мобилната.
Ние сме в дълг към Мобилната КИС. Към този момент имаме придобити само три апаратни от нов тип. Нашата идея е броят им да бъде увеличен.
Затова един от 13-те приоритетни проекта е придобиването на модул за комуникационно-информационна поддръжка на контингенти. В момента се разработват тактико-техническите данни за този модул.
Смятаме, че следващата година вече ще може да протече и процедура за придобиване. Има достатъчно и с добри възможности български фирми, които могат да реализират изпълнението на този проект. Освен това за контингента ни в Афганистан бяха придобити радиокомуникационни средства, част – закупени, част – подарени от американската страна.

- В хода на трансформациите на формированията от последните години имаше ли съкращения сред личния състав на КИС?
- С гордост мога да кажа, че в хода на реформата нямаше намаление на щатовете на комуникационните и информационни специалисти. Успяхме да убедим ръководството на Щаба на отбраната и Министерството на отбраната, че те са нужни, че бройката им е на критичния минимум и по-нататъшното намаление може да доведе до това, което не сме допуснали досега – нарушаване на управлението на БА.

- Възможно ли е у нас да стане изтичане на информация, подобно на случаите „Сноудън” или „Уикилийкс”? Какво се прави по линия на защитата на данни?
- Това е тема, която много се разисква в последно време. НАТО започна действия по този въпрос. Моето мнение е, че трябва да има национална политика.
През последните няколко месеца междуведомствена работна група действаше по въпроса. МО изработи стратегия. Беше създадено военно формирование по киберсигурност от резервисти, което в момента се попълва с личен състав.
По този начин се стремим да използваме потенциала - не само нашия, военния, но и на цивилни специалисти в тази област. В това отношение съвместно с дирекция „Сигурност на информацията” трябва да работим още много, както и с останалите министерства и ведомства.

- От години армията освобождава честоти за граждански нужди. Срещу това получават ли се някакви компенсации?
- С освобождаването на честотния диапазон за цифровата телевизия, за цифровия дивидент (допълнителни освободени честоти при преминаването от аналогови към цифрови технологии – б. р.) и за GSM-R (международен стандарт за железопътни GSM-комуникации – б. р.) за управление на влаковете, се извършва синхронизация на нашия честотен спектър с честотния спектър на Европейския съюз, или по-точно - с международния честотен спектър. Ние наистина сме длъжни да освободим тези честоти.
Но все още имаме старо аналогово оборудване, руски тип, което работи точно в този диапазон. Не можем с магическа пръчка да подменим радиоизлъчващата апаратура, тъй като това е едно скъпоструващо удоволствие.
Затова винаги сме се стремили средствата, които трябва да дойдат за освобождаване на този диапазон, да бъдат целеви. Наистина през 2008 г. получихме част от такива средства, с които сключихме договорите за „Странджа-2”, радиополето на ВВС и модернизацията на радарите.
Но това са големи договори. Казах, че тогава получихме малка част от финансите с идеята през следващите години поетапно да постъпват финансови средства. Но такива през последните години не са постъпвали целево по бюджета на МО.
Затова МО отдели част от собствения си бюджет само и само тези договори да може да бъдат продължени. Надяваме се, че от тук нататък вече ще бъдат изпълнявани постановленията на Министерския съвет, в които е разписано, че тези финансови средства трябва да бъдат целеви.
Разбира се, има 30 млн. лв. от актуализацията на бюджета, които очакваме да бъдат насочени именно за освобождаване на честотния диапазон за цифрова телевизия, цифров дивидент и GSM-R. Освободили сме честотите за първия етап на цифровата телевизия и от 1 октомври тя може да работи в цялата страна.

- Какво ще пожелаете на свързочниците и информатиците за поредната година, която ъпгрейдват към богатата история на армейските комуникации?
- На всички колеги от БА и от формированията, пряко подчинени на министъра на отбраната, бих пожелал преди всичко здраве! На тях и техните семейства – здраве, късмет, благополучие! Дано времената в България станат по-добри.
Освен това, както досега, да бъдат борбени! Да не отстъпват пред трудностите, да се самоподготвят, за да бъдат реализуеми, както в нашата, военната, област, така и в цивилния живот след напускане на армията.
Да не забравят, че са отдали част от живота си на БА и на българския народ. Дори и при по-изгодни предложения от фирмите, все пак да останат в армията, защото тя има нужда от тях!

-----------------

На 25 септември отбелязват своя празник свързочните войски и органите по информационното осигуряване на Българската армия, създадени на тази дата през 1878 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  neznayko 10 окт 2013, 12:55
   
  1
   
  0

  Как ще ги задържите в армията,когато там седят всякакви протежета и правят каквото си искат?Поинтересувайте се колко рапорта за напускане и преместване има в подчинените ви структури и се ударете в главата защо?Но важното е,че вашите хора седят и колят и бесят!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка