Главният урок на афганистанската кампания на СССР

Pan.bg 27 фев 2014 | 15:10 views (2575) commentaries(0)
img «Гласът на Русия»

Преди 25 години завърши почти десетгодишното пребиваване на ограничения контингент съветски войски в Афганистан.

Афганистанската кампания стана най-голямата и вероятно най-нееднозначната външнополитическа акция за цялата следвоенна история на Съветския съюз.

Последният съветски войник напусна Афганистан на 15 февруари 1989 година. Изтеглянето на войските ръководеше легендарният генерал-лейтенант Борис Громов. Именно неговият опит се опитваха да използват американците, пред които стои задачата да завършат многогодишната окупация на Афганистан. Ето какво заяви политологът Никита Мендкович:

image

image

image

image
- Основният проблем на всяка подобна операция е сигурността. По пътищата се движи огромна маса от войски и техника. Необходимо е тя да бъде застрахована от възможни атаки и обстрели. Това може да се реши по различни начини, в това число със засилване на местните контингенти, останали след изтеглянето на войските. Те могат да прикриват изтеглянето на основните сили.

Преди 25 години СССР изтегли войските си от Афганистан (ФОТО)

Пред съветските войски в Афганистан стояха две главни задачи. Преди всичко да окажат помощ на правителството на Афганистан в уреждане на вътрешнополитическата ситуация. На второ място - да бъде предотвратена агресия отвън. Тези задачи бяха напълно изпълнени, заяви главният редактор на списание „Национална отбрана” Игор Коротченко:

- Афганистанската кампания беше неизбежна от гледна точка на защита на нашите национални интереси. Ние не бяхме окупатори, ние изграждахме нов Афганистан, строяхме тунели, осигурявахме работа на системите за водоснабдяване, садяхме дървета, строихме училища и болници, създавахме промишленост. Това беше голям подвиг.

Ние оставихме на Наджибула силна афганистанска армия. Година и половина той успешно контролираше ситуацията в границите на неговата страна. Само прекратяването на материално-техническата помощ от страна на Съветския съюз доведе до падането на режима на Наджибула. Днешният режим на Карзай е недълговечен и САЩ едва ли ще напуснат Афганистан с така високо вдигната глава, както напуснаха страната нашите войски.

Впрочем, във връзка с това, че всички афганистанци се радвали на съветските войници съществуват различни мнения. Ето какво заяви председателят на Единния афганистански център н Санкт Петербург Наим Гол Мохамед:

- Съществуват традиции, манталитет и култура на афганистанския народ. Войнствените пуштунски племена никога не се подчинявали на никого. Чуждестранните войски винаги се възприемат лошо. Местното
население въставаше против съветските войски.

Значителна част от експертите е убедена, че афганистанската кампания на Съветския съюз при цялата й трагичност и безсмисленост оказала сериозно влияние на формирането на оптимален външнополитически курс на нова Русия. Днес на Москва е ясно, че силовите методи на решение на политическите проблеми са безперспективни, че единствено компромисът може да реши кризата. Това разбиране Москва се стреми да представи на другите основни играчи на сегашната политическа сцена.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка