ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ МОРСКИ МЛАДЕЖКИ ЛАГЕР ВЪВ ВАРНА

Pan.bg 04 авг 2014 | 16:00 views (3600) commentaries(0)
img ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ
МОРСКИ МЛАДЕЖКИ ЛАГЕР ВЪВ ВАРНА
Точно 08:00 часа на 1 август т.г., в тържествена обстановка, председателят на Конфедеративния съвет (КС) на Българската военноморска конфедерация (БВМК) - капитан І ранг (р) Станко Станков откри международния младежки морски лагер (МММЛ) на Международната военноморска конфедерация (International Maritime Confederation, IMC).
Събитието се състоя в базата на лагера, в училището за деца с увредено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов”, във варненския квартал „Аспарухово”. Изборът на мястото за провеждане на лагера не е случаен. Преди повече от 2 години КС и Изпълнителното бюро на БВМК, започвайки работа по този проект, без колебание се спряха на това място за провеждането на лагера, защото предлага отлични условия за отдих и спорт и е ситуирано в непосредствена близост до базата на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ в местността „Карантината”.
Капитан Станков приветства лагерниците (47 на брой, Германия -12, Австрия -10, Англия - 7, Италия - 8 и България - 9) и представи ръководството на лагера. Комендантът е подполковник (р) Динко Тенев, преподавател по физкултура във флотската Алма Матер, помощник-комендант е Димитър Джутев, а старши треньор по морски спортове - капитан І ранг от резерва Митко Методиев - преподавател във Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“.
След пожеланията за успешно провеждане на лагера, под звуците на химна на Европа и химна на България тържествено бяха вдигнати знамената на Европейския съюз, Република България и знамето на Варна, за кандидатстване в инициативата „Варна - младежка столица на Европа - 2017 година”.

В 08:30 часа започна изпълнението на 10-дневната програма, наситена с множество занятия по гребане, ветроходство, морско дело, морско спасяване, плуване и др.
Реализирането на този проект стана възможно с безрезервната подкрепа на командването на ВМС, ръководството на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Варна, ръководството на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, както и тези на Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“, училището за деца с увредено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов” и МБАЛ „Света Марина“.
image
Програмата на лагера предвижда и ВИП ден (9 август), за който се очакват делегации от състава на ръководствата на Кралската военноморска асоциация (Royal Navy Assotiation, RNA) и Австрийския военноморски съюз (Ostereihische Marine Verband, OMV).
Официалните гости ще присъстват на състезанието на участниците, след което ще връчат награди на първенците. Всеки участник в лагера ще получи паметна грамота и диск със снимки от мероприятието.
Председателят на БВМК - капитан І ранг (р) Станко Станков, приветства участниците.
Част от тържествения строй - ръкопляскания по случай откриването.
Трите знамена се издигат под звуците на химна на Европа.
Гостите са включени и в програмата по отбелязването на 135-ата годишнина на българските ВМС (10 август), както и Денят на Варна - 15 август.
На 12 август членовете на Австрийската делегация - ерцхерцозите Херта и Шандор Хабсбург - Лотарингски, ще връчат официално статуетката на асоциация „Пламък на мира“ на кмета на Община Балчик - г-н Николай Ангелов и на председателя на КС на БВМК, в знак на приобщаване на двете институции към инициативата, чийто идеен автор е г-жа Херта Хабсбург. Херта е от рода Сакс Кобург и Гота и е пра-правнучка на румънската кралица Мария, построила Двореца в Балчик.
КС на БВМК още веднъж отправя своята и на организациите-членки благодарност към всички институции и личности, оказали помощ в организирането на мероприятието, и се надява да го мултиплицира през 2015 година, с участие на младежи от съседни страни и побратимени градове и организации.
От КС на БВМК
Снимки Павел ДИМИТРОВ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка