Разширяват кръга близки, които ще дават съгласие за донорство

Pan.bg 13 фев 2020 | 19:29 views (270) commentaries(0)
img
news.bg


Промените в Закона за лечебните заведения ще позволяват нови две правомощия на агенция Медицински надзор.

Едното да контролира и проверява начина, по който се формират работните заплати в държавните и общинските лечебни заведения с нови финансовите стандарти, така че да се гарантира правилно разпределение на работните заплати на персонала.

А второто - увеличават се лицата, които могат да дават съгласие за донорство, като кръгът се разширява от най-близкия до втора и трета роднинска линия, както и право за съгласие ще имат осиновените за донорство, но с една уговорка като са изтекли поне 3 г.

Това заяви в здравна комисия в парламента Росен Иванов, изпълнителен директор на Агенция "Медицински надзор".

Законът позволява и да се разшири обхватът на живото кръстосано донорство, което ще повлияе най-вече за чакащите за трансплантация на черен дроб и бъбреци.

Предлага се и нова възможност за трансплантация на матка. Трансплантациите се контролират от агенция Медицински надзор, тъй като Агенцията по трансплантациите е към тях.

На промените, свързани с трансплантациите, възрази депутатът от БСП Георги Михайлов.

По думите му, това ще е почва за закононарушения.

"Само си представете броя на клошарите у нас и какво може да стане", възмути се той.

Освен това заяви, че двамата основни транспрантолози в държавата - проф. Никола Владов от ВМА и проф. Генчо Начев от "Св. Екатерина" не са били запознати и сезирани за промените.

Депутатът Нигяр Джафер от ДПС пък се възпротиви за начина, по който вече се прекрояват закони в България.

"С един закон отново се правят промени в пет други законопроекта чрез преходните разпоредби. Кое наложи да се променят чрез Закона за лечебните заведения още пет здравни закона - за приватизацията, за кръвта, за трансплантациите и дори новоприетият закон за бюджета на НЗОК, както и този за лекарствените продукти. Има ли закон, който да не бъде бутнат тук. Настояваме да се възстанови логиката на законодателния процес", настоя Джафер.

Д-р Калин Поповски от Обединени патриоти също не хареса поправка в закона - акушерките да водят женска консултация през цялата бременност и каза, че така ще върнем във времето на майка му, когато жените не са били гледани на ехограф.

Антония Чорева
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка