Специалисти от Европа ще представят гривна за проследяване на заразени

Pan.bg 01 апр 2020 | 20:01 views (375) commentaries(0)
img
Група европейски специалисти съобщиха в сряда, че до дни ще предложат технология за смартфони, която ще помага да се проследяват хора, имали контакт със заразени с коронавируса. Тя може да действа и през националните граници, да помага на здравните власти бързо да реагират и то без да нарушава правата в ЕС за защита на лични данни и проследяване.

Платформата ще бъде представена вероятно на 7 април, а мобилното приложение за нея - около седмица по-късно.

Инициативата включва събиране на данни чрез смартфоните, които да показват с кого е имал близък контакт собственикът, така че след това с него да се свържат здравните власти, защото е в рискова група. Така може да се избегне тоталната блокада на цялото общество или на отделни общности с последващи огромни загуби за икономиката.

Европейският проект се нарича Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT) и включва над 130 различни специалисти от 8 европейски държави. Те следват успешните модели от азиатския подход за проследяване как се разпространява вирусът и дали се спазва карантината. Но методите им няма да нарушават правилата на ЕС, предвиждат доброволно включване, анонимност на участниците, не използват лични данни и информация за геолокация, съответства на GDPR и е тествана и сертифицирана от специалисти по сигурност.

Технологията, разработена в Австрий, Белгия, Дания, Франция, Германия, Италия, Испания и Швейцария, ще е за времето след овладяването на най-критичната фаза от пандемията. Понеже се предполага след нея основните разпространители на COVID-19 ще са атипични случаи, идеята е когато такъв заразен бъде диагностициран, веднага да бъдат предупредени всички, с окито е имал контакт, за да се спести ново избухване на коронавируса.

За да не се налагат тотални блокади, ще е нужно поне 60% от населението да носи специално устройство (вероятно някакъв тип малка гривна), която чрез Bluetooth ще се свързва устройствата на другите. Данните за тези контакти ще се съхраняват на самото устройство, а не в някакъв централен сървър. Ако лекар установи заразяване, той или доверено лице по сигурността в здравното заведение, ще може да отвори криптираната информация, да види с кого се е срещал и веднага да предупреди хората да минат в самоизолация до проверката.

Проектът е сходен с приложението в Сингапур TraceTogether, но освен това ще използва и национални кодове, така че да
се използва в няколко държави едновременно.

Освен PEPP-PT се очаква през следващата седмица и представянето на приложение за проследяване Healthy Together. То е на берлински стартъп, ръководен от компанията за управление на данни Via, финтех групата finleap и компанията за застрахователни технологии Wefox Group.

Основателят и ръководител на Via Саша Гартенбах каза за "Ройтерс", че са в контакт с PEPP-PT и че платформите им се допълват./dnevnik.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker