Защо, Героят на СССР, застреля началника на охраната на Хрушчов и съпругата му

Pan.bg 03 май 2020 | 12:24 views (3292) commentaries(0)
img
pan.bg

Този случай все още се смята за един от най-сложните в съветската история. В същото време поведението на съдията, осъдил Полоз на смъртно наказание, е изненадващо. Според слуховете, преди присъдата той е получил обаждане директно от Централния комитет на КПСС.

Пилотът Петър Полоз успя да се утвърди като смел и безстрашен боец дори в битките при Халхин Гол. Той свали японски самолет, за което получи орден Ленин. Когато започна Великата отечествена война, този офицер успя да стане командир на ескадрила и получи звание подполковник.

През цялата война Полоз провел десетки бойни действия, бил ранен няколко пъти и веднъж почти изгорял в собствения си изтребител. Точният брой на свалените от него немски самолети не е установен, но е известно, че варира от 7 до 13 (повечето военни историци са склонни към цифра 12).

Полоз получи Звезда на герой в битките за Одеса в началото на 1942 година. По време на един от полетите подполковника е тежко ранен и вече не можеше да участва в битките. След това е преместен на позиция инструктор. Когато войната приключи, Петър се установява в Киев и получава работа в гражданската авиация.

Полоз можеше да живее нормалния живот на обикновен съветски герой-ветеран, но жените объркаха нещата.

Подполковникът имаше много трудни отношения с противоположния пол, той беше женен четири пъти, а първият брак беше сключен още преди войната. Всичките му бракове обаче бяха кратки.

Вината е ревността и буйният характер на Полоз. Историците цитират мемоарите на приятели и познати на офицера, от които следва, че той не се е доверявал твърде много на нежния пол.

Именно последната съпруга изигра фатална роля в живота на Петър. По времето на описаните събития те са разведени, но продължават да живеят в един апартамент. Те продължиха с конфликтите, бившата съпруга дори успя да вкара Полоз в психиатрична болница. Оттам го извади приятел, използвайки връзките си за това. След тази история Петър беше потиснат.

През лятото на 1962 г., по време на един от празниците, Полоз застреля двама души с ловна пушка.

Това бяха шефът на личната охрана Никита Хрушчов Фомичев и съпругата му. Те имали апартамент в същия вход на Героя на СССР. Според официалната версия, отмъщение заради ревност е причина за кървавата разправа.

Адвокатът на Петър, Семьон Островски разполагал с резултатите от изследването, от които стана ясно, че Полоз страда от параноидна шизофрения. Така или иначе не беше възможно напълно да се изяснят мотивите му.

Нито Полоз, нито бившата му съпруга бяха разпитани относно инцидента. Островски смяташе, че разследването действа небрежно, като не разследва ролята на бившата съпруга в тази история. Според адвоката всичко се е случило именно заради нея.

Защитникът се опита да докаже, че убийството е станало в състояние на афект, наблягал на героичното минало на Полоз. Самият пилот обаче не подкрепил линията на защита.

Освен това той заяви, че заслужава да бъде разстрелян. В крайна сметка съдът не намери причина за смекчаване на присъдата.

Случаят беше под специален контрол на Хрушчов, който много ценеше убития началник на охраната. Ето защо, когато Островски подаде жалба срещу присъдата, тя беше разгледана лично от генералния прокурор на СССР Руденко, той лично се срещна с адвоката.

Полоз е застреляна през май 1963 година. Посмъртно подполковник е лишен от Златната звезда на герой.

Източник: militaryexp.com Снимка: russian7

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка