National Interest за секретното съветско космическо оръдие

Pan.bg 06 май 2020 | 13:31 views (1321) commentaries(1)
img
pan.bg
Американското списание The National Interest разказа на своите читатели за тестовете в Космоса на уникално съветско оръдие (Secrets Revealed: Meet the Only (Russian) Cannon That Was Ever Fired in Space). National Interest така хвърля светлина върху едно от най-секретните военни изпитания в СССР. Става дума за единственият изстрел в историята от оръдие в Космоса . Това уникално събитие се е състояло през 1974 г. Авторът, Калеб Ларсън, в началото на статията си припомня, че по време на Студената война космическото пространство номинално е било неутрално. Въпреки че и Съединените щати, и Съветският съюз обитават "празната територия" с разузнавателни спътници за фотографиране на военни цели. Преди появата на разузнавателните спътници, космическите станции са шпионирали Земята от орбита. Програмата "Алмаз" представлявала поредица от пилотирани космически полети до секретните съветски космически станции: "Салют-2", "Салют-3" и "Салют-5". Те били обозначени като цивилни, но всъщност били използвани за въздушно разузнаване. Съветският съюз, притеснен от това, че в Съединените щати се създават сателити и антисателитни системи, решил да защити една от станциите "Салют-3" със зенитно оръдие. Въпреки, че имало прицелно устройство, което астронавтите могли да използват от вътрешността на станцията, то било фиксирано отвън в неподвижно състояние. За да се насочи оръдието към целта, цялата станция трябвало да се задвижи. Инженерите се притеснявали, че откатът при стрелбата с оръдието ще повреди станцията и ще застраши живота на астронавтите. Поради това изпитателният изстрел бил произведен дистанционно, когато на борда нямало никой. За да компенсират ефекта от оръдието върху орбитата на станцията, по време на изпитанията са пуснати двигателите, които са били насочени в обратна посока на посоката на огъня. Авторът пише, че са произведени няколко изстрела, въпреки че днешните източници не са съгласни с това. Снарядите вероятно са изгорели в земната атмосфера. В заключение американският наблюдател отбелязва, че Космосът и до днес все още е спорна среда. Само инструментите, които могат да се използват за унищожаване на сателитите, са променени. И въпреки че няма "космическа пехота", в случай на следващ мащабен конфликт космическата територия около Земята със сигурност ще стане спорна зона. Руски автори добавят към написаното, че дълго време информацията за тестовете на съветското космическо оръдие (наричано още „ЩИТ-1“) е била изключително оскъдна, противоречива и
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
се основавала на догадки и непроверени източници. Само през 2015 г. в програмата „Приьомка“ на телевизионния канал „Звезда“ тази информация е получила официално потвърждение. Там е показано легендарното оръдие Р-23М "Картеч". И въпреки че името се отнася за авиационното 23-mm оръдие револверен тип Р-23 (създадено за Ту-22), калибърът на "Картеч" е 14,5 mm. То се различава от базовия модел и по характеристиките си. Оръдието имало скорострелност 5000 изстрела в минута. Както обяснява заместник-техническият директор на конструкторското бюро "А. Е. Нуделман" Валерий Макеев, за него е бил разработен специален патрон с удължена гилза. Снарядът бил изцяло "потопен" в нея. По време на тестовете са произведени 20 изстрела.
Л. Дойчинов
По информация на https://rg.ru
Снимки: https://nationalinterest.org и https://www.maximonline.ruНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


National Interest за секретното съветско космическо оръдие

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Да, да 06 май 2020, 22:33
   
  1
   
  0

  Оръдието го има и заради совалките. Техния отсек побира точно един Салют. Та за това са мислили за поставяне на Салюта. А пък Союз си има вариант с оръдие. На практика космически изтребител.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка

eXTReMe Tracker