Атлантическият съвет състави карта на съветските паметници - "монументи на позора"

Pan.bg 09 май 2020 | 22:07 views (1959) commentaries(10)
img
Атлантическият съвет на България състави карта на все още надемонтираните съветски паметници в България, които определя като "монументи на позора и националното ни унижение", които "продължаваме да търпим повече от 30 години след падането на Берлинската стена". предава dnevnik

"В нашите градове и села, къде на по-видимо място, къде по-встрани, тези символи на окупацията присъстват в живота ни. Дали ги игнорираме или не, няма значение. Те са тук сред нас. Все още.

Ревностно ги пази руското посолство, с колаборацията на местни власти. Това се прави по заръка на Кремъл, който, фетишизирайки тези символи и налагайки фактически култови ритуали за честване на годишнини, вярва, че ще съхрани во веки веков влиянието си в нашите земи", пише Атлантическият съвет.

Организацията призовава правителството и кметовете по места да започнат да работят за възможно най-бързото демонтиране на останалите съветски паметници и да ги изпратят в музей. /pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 10

 1. #1
  гневен 10 май 2020, 07:53
   
  22
   
  11

  Мерзавци!

 2. #2
  Гошев 10 май 2020, 09:44
   
  19
   
  7

  Малко е сложен въпроса с окупацията на България от Русия.
  Наистина е имало оокупация, но тя е била съгласувана със САЩ и Великобритания. И с българските генерали.
  Царство България е подкрепяло нацистка Германия, имало е българска военна болница на Източния фронт, лекувани са германски войници в български болници, още се помни страха от “кръвопийците” — германците са отвличали български деца, за насилствено кръводаряване, имало е български минни заграждения в Черно море против руски кораби и подводници. Отделно, че цялата българска икономика е работила в подкрепа на Хитлер.
  Обаче, най-важния въпрос за окупацията на България от Русия през 1944 - 1947 г. е планът на Чърчил България да бъде окупирана от Турция и на практика военният преврат на 09.09.1944 г. в полза на комунистите, поведението на българските генерали и министри, които през тях дни са провокирали окупация на България от Русия, всичко е било с цел да се избегне окупация на България от Турция. Друг въпрос е спешното обръщане на България срещу Германия, т. нар. Втора фаза на ВСВ. Провокирана от българските генерали, Русия окупира България и веднага започва изпращането на български войски срещу Германия. Загиват 30-40000 българи срещу германците, повечето поради лошо планиране и приятелски (съюзнически) огън, но руснаците така водят цялата война, с огромен преразход на хора.
  Заради тези десетки хиляди загинали българи Сталин не позволява на Гърция да отнеме от България териториите южно от Стара планина.
  Четете мемоарите на ген. Атанас Стефанов. През цялата война България се готви срещу окупация от Турция, планът на Чърчил да ползва десетки милиони турци срещу германците, за да ги ликвидира завинаги. Този план се реализира, но забавен във времето от 45 г. окупация на България от Русия. Днес германците са обезсилени от турците, а България е под турско управление.

 3. #3
  Страж 10 май 2020, 11:43
   
  17
   
  5

  Г-н Гошев,
  Благодаря за инфо-то, но тези пишман съветници, учили тази история от български военни училища и съветски академии, сега сърбат от друга грантова копанка, и не искат да знаят истината. Жалко, че на времето помагахме на такива като тях ( справка мнение 1) да се издигат в кариерата...

 4. #4
  Анализатор 10 май 2020, 12:47
   
  7
   
  12

  Това че руснаците са ни спасили от Турска окупация, по време на ВСВ е някаква партенка която се разпространява от сравнително скоро.
  Истината е че балканския полуостров е бил поделен в Ялта и въпреки всички усилия на бългаската дипломация през лятото на 1944 не успяваме да се спасим от съветската окупация.
  Турция е била по-вероятен съюзник на Хитлер от колкото на Чърчил и запазван неутралитет напрактика до края на войната.

 5. #5
  Страж 10 май 2020, 21:33
   
  5
   
  1

  Наколко реторични въпроса:
  А какво е предложил Чърчил на Сталин на това прословуто листче за подялбата на влияние върху България, Гърция,Полша?
  Между другото, колко съветски паметника има на територията на бившата ГДР, която беше под съветска окупация много по- дълго време от нас, и колко паметника са разрушили досега?

 6. #6
  Музей? 10 май 2020, 23:34
   
  4
   
  4

  Музеят никога не е бил някакво неуважително за когото и каквото да било място. Напротив.

 7. #7
  Следователно! 10 май 2020, 23:55
   
  6
   
  3

  Демонтаж и в добре стопанисван музей. Уважително. Не иронизирам ни най-малко. Сега злобата на деня е друга и тя се казва устойчиво развитие на България. А не по метода на банално известния и "чрезвичайно" безкултурен преразход на хора, суровини и материали. По-горе имаше пример за преразход на похарчени хора. Било на фронта, било под формата на народен съд, било понеже на някой селяндур така му скимнало. Имам предвид, че селото е начин на мислене. А не друго и не толкова географското понятие. Стратегията ни вече е друга. Поняли?

 8. #8
  Гошев 11 май 2020, 02:49
   
  3
   
  3

  Окупацията на Царство България от Русия през 1944 год.
  1. Уредена е от българските генерали и министри.
  2. Основната цел е да се изпревари Турция, която по план на Чърчил е трябвало да окупира България.
  3. България се обръща срещу Германия и това спасява загубата на териториите на юг от Стара планина. Чърчил е договорил 85% влияние в Гърция и 100% в Турция и е планирал тези двете да получат териториите южно от Стара планина. Откъсването на Западните покрайнини в полза на Югославия, не на Сърбия, се е получило, защото генералусимус Тито тогава е бил победител наравно с генералисимусите Сталин и Чърчил. Защо не си върна България Западните покрайнини, когато изчезна Югославия през 1992 г.? Те бяха дадени на СФРЮ, а не на Република Сърбия, която се появи като държава през 2006 г.
  Оказаха се запазени оригиналите на докладите на царските ни генерали. Лошо за някои “историци”. Особено дневниците на ген. Атанас Стефанов. Груб пропуск на убийцата му комунистка, душевноболна жена. Къде са й внуците сега?

 9. #9
  archer 11 май 2020, 15:56
   
  5
   
  6

  Напълно съм съгласен, че са унизителни тези паметници и СССР ни е променил коренно развитието.
  Съгласен съм, че Чърчил е бил много комплексиран от Турция и България, от времето на Първата СВ. Това му е коствало уволнението и унижението на некадърен военачалник и е искал да ни унищожи.
  Съгласен съм, че никой нормален човек не би дал 2-3 милиарда за самолети и да чака 7-8 години да дойдат. Тогава, първия полет на този тип самолет ще е бил преди повече от половин век. Явно далаверата е била много голяма, но е за сметка на ВВС и България

 10. #10
  "archer"-e (# 9), 12 май 2020, 00:50
   
  4
   
  4

  И какво не ти е ясно за самолетите? Питай! Няма срамно, ако не ти е ясно. Винаги е имало слаби ученици. Най-срамно е да не питаш, като нещо те вълнува и не знаеш отговора. До момента си за "Слаб 2". Слаба оценка за това, което си научил до момента. Да.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка