Форт Нокс - най-недостъпното хранилище на Земята - касичката на всички американски пари

Pan.bg 13 авг 2020 | 12:51 views (1202) commentaries(0)
img
pan.bg

Тук е неприкосновеният американски златен резерв.

Катя Чекушина

Хранилището се намира в северната част на щата Кентъки. Най-близките селища са Луисвил и Елизабеттаун, Форт Нокс е практически в средата.

Историята на Форт Нокс започва през 1936 г., когато президентът Франклин Рузвелт разпоредил изграждането на суперзащищено подземно хранилище, направено от гранит, бетон и закалена стомана. Тази конструкция струва на държавата 7,5 милиона долара (в сегашни пари). През 1937 г. тук от цялата страна започват да идват специално охранявани влакове, натоварени със злато.

Три години по-рано в САЩ беше извършена пълна задължителна конфискация на златните монети, които бяха изтеглени от обращение и разтопени в кюлчета. Именно това злато беше донесено във Форт Нокс, за да гарантира хартиения долар оттук нататък. Икономически тази стъпка осигури нов кръг на растежа на пазара и излизане на Америка от Голямата депресия.

В дългосрочен план в страната се наблюдава прогресивно увеличение на паричното предлагане, стабилна инфлация, обезценяване на спестяванията и „балончета“ на пазара на петрол и недвижими имоти. А също и доста странна легенда за "неприкосновения златен резерв", един вид резервен фонд на най-голямата икономика в света.

И така, в самото сърце на Америка, в щата Кентъки, дълбоко под земята е каменно подсилен бункер, изпълнен със златни слитъци. Днес в него се съхраняват около 4500 тона злато. Това е второто най-голямо хранилище за злато на Земята (първото е в Ню Йорк, но там се съхраняват не само американски слитъци). Достъпът до златната изба Форт Нокс е блокиран от устойчива на взрив 22-тонна врата. Нито един човек в света не знае кода за нея: той е разделен на десет части, всяка от която е под юрисдикцията на специален охранител.

В съседство на хранилището се намира военната база Форт-Нокс (тя е дала името на целия комплекс).

Формално военните нямат нищо общо със златото, но ако има нещо, всеки грабител може да разчита на 30 хиляди военнослужещи, танкове, артилерия и вертолети Apache. Освен специалните одитори на Националната банка на САЩ, нито един жив човек не се допуска в трезора. Дори президентът на Съединените щати. Да не говорим за случайни туристи.

И още една забавна подробност: главният злодей в най-легендарния сериал Бонд - в „Goldfinger“ се опита да направи покушение именно на Форт-Нокс. Както си спомняте, той се провали.

Освен
злато, в хранилището на Форт Нокс се съхраняват и други ценни и полезни неща. Например, стратегически запас от морфин и опиум се съхранява там дълго време - в случай, че азиатските злодеи отнемат достъпа до обезболяващи за американската армия. Въпреки това, след изобретяването на изкуствени аналгетици, този запас бил утилизиран.

image

Неприкосновеният запас от американско злато всъщност е бил отворен веднъж. След като доларът се отдели от златото през 1972 г., общото тегло на кюлчетата във Форт Нокс намаля от 20 000 тона до сегашните 4500.

На това ниво изглежда правителството на САЩ е решило да спре да осигурява резервен фонд за действие при извънредни ситуации. Въпреки това, Gold Anti-Trust Action Committee (Комисия по инспекция на златния резерв) вече от няколко десетилетия настоява за независим одит на Форт Нокс, който не се е провеждал там повече от 60 години. В кръговете за теория на конспирацията се носят слухове, че касичката на всички американски пари е напълно празна.

Източник: maximonline.ru Снимка: n1s1.hsmedia.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка