/СНИМКИ/ Тайнствената Сахара: Под нейните пясъци е скрит огромен подземен водоем

Pan.bg 27 яну 2021 | 22:29 views (1745) commentaries(1)
img
pan.bg

Пясъците на Сахара крият много тайни под себе си, защото само преди около 6 хиляди години не е имало пустиня. Тук са растяли дървета, имало е много езера и племената, обитаващи тези места са пасяли добитък. Тук имало силни дъждове и природата не е знаела какво е суша. Но скоро всичко много се променило. Количеството на изпаренията е било по-голямо от количеството на валежите и цветущата земя се превърнала в пустиня.

image
Сахара. Либия. Снимка: https://forum.awd.ru/viewtopic.php?f=1333&t=74481&start=0

Сега Сахара е най-голямата пустиня на планетата. Площта й е около 8,6 милиона квадратни километра, което е почти 30% от площта на Африка. Но освен това Сахара е и едно от най-сухите места на планетата. Количеството валежи, падащи годишно, е по-малко от 50 mm. Докато на дълбочина от около 500 метра има огромно количество прясна вода, чийто обем учените оценяват на 150 хиляди кубически километра.

image
фото: https://cont.ws/@pilgrimxx/638874

През 1953 г. геолозите търсят нефт и се натъкват на воден хоризонт. Наречен е Нубийският водоносен хоризонт. Под слоя железен варовик има най-богатите запаси от вода, натрупани там преди няколко хилядолетия. Кой би си помислил, че в пустинята може да има такива запаси от вода.

image
Влекачи возят секции от бъдещата водоснабдителна система. Всяка е дълга 7 метра с тегло около 80 тона. фото: https://news.myseldon.com/ru/news/index/216274334

През 1984 г. либийският лидер Муамар Кадафи започва изграждането на уникален проект, който по-късно ще бъде наречен осмото чудо на света. Това беше амбициозен проект за доставка на вода от подземни природни резервоари от юг на север в страната. Беше необходимо да се изгради гигантски тръбопровод с диаметър 4 метра и обща дължина на всички подземни комуникации от почти 4 хиляди км. Специалистите са пробили 1300 кладенци, повечето от които са били дълбоки 500 м.

image
фото: https://maxpark.com/community/129/content/5630433

През 1996 г. Триполи, столицата на Либия, получава редовно водоснабдяване. Селското стопанство започва активно да се развива и в пустинята отново се появяват зелени полета. Към 2011 г. дневният воден трафик възлиза на 6,5 милиона кубически метра. Кадафи похарчил 33 милиарда долара за изграждането на тази невероятна структура. А доказаните запаси от вода се оценяват на 15 трилиона долара.

image
Полета в близост до оазиса
Куфра, появивили се благодарение на подземните извори. фото:https://fooshya.com/2020/06/11/how-a-flying-photographer-sees-the-world-from-above/

Очевидно просперитетът на Либия и цялата северна Африка не е бил включен в плановете на САЩ и МВФ и през 2011 г. в Либия избухна гражданска война. Много добре знаем как се прави това. Сега тръбопроводът е частично разрушен и е под контрола на САЩ. Някои анализатори наричат ​​тези събития война за водата.

Източник: zen.yandex.ru Снимка: kulturologia.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  ppl 28 яну 2021, 11:54
   
  10
   
  0

  Отдавна го писаха това, даже Кадафи е имал планове за водонснабдяване на цялата пустинна Африка, както и създаване на единна африканска валута, подобна на еврото и много други, но дойде демокрацията!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка