/СНИМКИ/: Президентът на Естония проведе инспекция границата с Русия на велосипед

Pan.bg 23 юли 2021 | 19:22 views (602) commentaries(0)
img pan.bg

Президентът на Естония Керсти Калюлайд във вторник кара велосипед по границата с Русия, отбелязвайки доброто развитие на гпораничната инфраструктура

„Вчера, заедно с генералния директор на борда на отдел "Полиция и гранична охрана" Елмар Вахер и началникът на Граничната служба Егерт Беличев, карахме велосипеди по сухопътната граница между Естония и Русия ", написа в сряда Калюлайд във Фейсбук.Президентът отбеляза, че границата се намира под охрана и нейното устройство продължава. „Изграждането на граничната инфраструктура, дори през четирите години и половина, откакто съм на длъжност президент на републиката е впечатляващо“, подчерта тя.

Според Калюлайд, днес няма признаци на нарастващ миграционен натиск върху естонската граница. "Но, разбира се, следим отблизо какво се случва на източната граница на Литва и Латвия. И ние не само наблюдаваме, но и се подготвяме", добави тя.

Миналата седмица ръководителят на граничната служба Егерт Беличев заяви, че изграждането на първия етап на граничната инфраструктура на 23,5-километровия участък от границата с Русия продължава по график. Сега част от граничната ограда е изградена, положени са няколко патрулни пътища, а в заблатените места граничарите могат да се придвижват по понтонен път.

Съгласно проекта на границата ще бъде инсталирана електронна охранителна система, предвижда се използването на безпилотни летателни апарати. Естонските власти отбелязват, че всяко преминаване ще бъде записано чрез видеонаблюдение или сензорни датчици, а на около 90 километра от сухопътната граница ще бъде издигната ограда с височина 2,5 метра. Устройването на границата с Русия се планира да приключи през 2026 година.

Между Естония и Русия няма юридически оформен граница. Договорите за руско-естонската държавна граница и за разграниченията на морските пространства в Нарва и Финландския залив бяха подписани през 2014 г. от външните министри на съседните държави. Тези документи трябва да бъдат ратифицирани от парламентите на двете държави.

Източник: РИА Новости Снимка: РИА Новости / Владимир Астапкович

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка