100-годишен ветеран от войната бе награден от министъра на отбраната

Pan.bg 30 юли 2021 | 12:58 views (1036) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: Otbrana.com


Със заповед на министъра на отбраната Георги Панайотов подофицер от запаса Марин Маринов е удостоен с награден знак „За достойнство и чест“ II вариант. Поводът е участието му във Втората световна война и навършването на 100 години, което бше отбелязано тържествено днес във Варна. Ветеранът беше поздравен от Централния и Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ), Областния съвет на СОСЗР, местните ръководства на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и на БАС. Лично заместник-председателят на СВВБ полковник от запаса Петър Пандурски и председателят на Контролната комисия на Съюза Ели Кощрова поздравиха юбиляра и му връчиха „Почетен плакет на СВВБ“ и книгата „Повест за победителя“.

Ветеранът е роден на 16 юни 1921 г. в с. Черковна. След основното си образование работи в занаятчийска работилница в Провадия, като шивач. На 15 септември 1941 г. отива войник в Осми пехотен полк във Варна. На 30 декември 1941 г. е приет в школата за кандидат подофицери в Осми полк. На 16 юни 1942 г. е произведен в звание „кандидат подофицер“, след което служи като шивач в коменданството до 15 септември 1943 г., когато се уволнява. За войната е мобилизиран през март 1944 г. Участва в сражения в област Равна дъбрава, в района на Ниш, Прищина и Шайкова чука, където е ранен и отзован от фронта. Уволнява се на 15 януари 1945 г. и до пенсионирането си работи, като шивач.

Вие сте прекрасен пример на следващите поколения за родолюбие, патриотизъм и готовност за саможертва в името на свободата, независимостта, териториалната цялост и проспертет на скъпата ни Родина, се посочва в поздравителния адрес на Областния съвет на СВВБ, подписан от неговия председател подполковник от запаса Васил Василев.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка