Стажантски „маратон” в топ хирургиите на ВМА

Pan.bg 16 авг 2021 | 11:28 views (1528) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: /otbrana.com/


Вече няколко седмици курсанти – бъдещи военни лекари, черпят опит от най-големите имена не само в родната хирургия, но и в международен аспект.


Стажът е най-добрата среда за придобиване на опит и развитие, преход на студента по медицина към лекар. Вече няколко седмици курсанти – бъдещи военни лекари, черпят опит от най-големите имена не само в родната хирургия, но и в международен аспект, съобщава ВМА.

Те имат възможност да наблюдават отблизо рутинната работа и предизвикателствата на една огромна и високоспециализирана болница като ВМА и да бъдат под менторството на всепризнати хирурзи от редица клиники – по ендоскопска хирургия, по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, по коремна хирургия.
Работа в екип, организация и решаване на отделни казуси, придобиване на практически клиничен опит са само част от уменията, които студентите усвояват по време на престоя си в различните отделения.
От медицинския преглед до тежката хирургия – освен диагностиката на пациентите в клиниката, бъдещите медици под пагон „крадяха” и хирургични техники в операционните зали, присъстваха и на чернодробна трансплантация, която сама по себе си е едно от най-големите постижения на съвременната медицина.
Eдна болница, която може да направи успешна чернодробна трансплантация, може да направи всичко, многократно е заявявал началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS. И тази болница, заедно с нейните ключови специалисти са готови да предадат трупания с десетилетия опит на младите надежди на военната ни медицина. От които пък се изисква упоритост, постоянство и голям хъс, с които да вървят напред по избрания от тях път – път, труден, но гарантиращ сигурна реализация.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка