Талибаните подготвиха нова конституция на "Ислямско емирство Афганистан"

Pan.bg 18 сеп 2021 | 06:46 views (657) commentaries(0)
img
пан.бгМедии: Талибаните с проекти за нова конституция на Афганистан
Според агенция Aamaj News основният закон на страната определя основните принципи на "Ислямско емирство Афганистан"
Движението на талибаните подготви проект на новия основен закон на Афганистан. Това съобщи в петък афганистанската агенция Aamaj News, която получи копие от Конституцията на талибаните.

Конституцията на талибаните излага основните принципи на „Ислямския емирство Афганистан“ (самоназванието на талибаните). Документът се състои от 12 глави и 179 параграфа. В него се посочва, че законите и политиките ще се основават само на съдебната практика на ханафизма, една от четирите и най -разпространени правни школи на сунитския ислям. Всички граждани на Афганистан ще имат равни права без никаква дискриминация. Правителството е инструктирано да развива ислямската наука и да създава религиозни училища. Новият флаг на Афганистан е идентифициран като бял. Официалните езици на страната ще бъдат пушту и дари, а арабски ще се преподава в средните училища.

На 7 септември движението талибани, което завзе властта в Афганистан, обяви състава на временно правителство. Мула Мохамад Хасан Ахунд беше определен за премиер, а лидерът на радикалното политическо крило, мола Абдул Гани Барадар и заместник -ръководителят на политическото крило на движението, Мула Абдул Салам Ханафи, бяха посочени за негови заместници.

Талибаните започнаха мащабна операция за установяване на контрол над Афганистан, след като през пролетта САЩ обявиха решението си да изтеглят въоръжените си сили оттам. На 15 август радикалите влязоха в Кабул без бой, а президентът Ашраф Гани напусна страната.


източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка