На връх Велиица почетохa загиналите в първия ден на Балканската война

Pan.bg 06 окт 2021 | 13:39 views (735) commentaries(0)
img pan.bg
По информция от otbrana.com


Със смъртта на храбрите в първия ден от военните действия на Балканската война (1912-1913 г.) край връх Велиица и Чисто тепе загиват 42 войници, подофицери и един офицер. Има и много ранени от 27-ми и 39 –ти полкове. В памет на героите на връх Велиица е издигнат скромен паметник, на който са изписани имената на загиналите войни. Всяка година това място, високо в дебрите на Родопа планина се посещава от представители на различни обществени организации.

По повод 109 години от битката и съобразявайки се с ограниченията за епидемията представителна група запасни офицери и сержанти от Пазарджик, Дорково и Белово поднесоха цветя и отдадоха своята почит на мястото на сраженията. Пред паметника секретарят на Областния съвет на СОСЗР- Пазарджик подполковник от запаса Христо Христосков припомни героичните подвизи на българската армия през тези паметни дни на война.


Присъстващите споделиха нови инициативи с които да засвидетелстват признателността и популяризират подвига на сражаващите се от двата полка. А в близост до издигнатия православен кръст в началото на поляната се предложи да се построи параклис който да напомня на поколенията , че от тук започва освобождението на Родопите и Пирин .***

На 5 октомври 1912 година започват първите сражения от Балканската война. С тях продължават усилията на българския народ за освобождение на значителни територии извън пределите на Отечеството по силата на Берлинския договор от 1878 г. В отговор на искането султанът да предостави автономия на етническите малцинства на 4 октомври същата година Турция обявява война на балканските съюзници.

За настъпление в Западните Родопи и Пиринско, българското командване формира Родопски отряд в състав от една пълна дивизия, други части и 4 доброволчески чети под командването на генерал Стилян Ковачев. В дясната колона на отряда действа 27 Чепински полк и 39 пехотен полк.

В ранното утро на 5 октомври 1912 година Четвърта пехотна дружина от състава 27 Чепински полк и 1 дружина на 39 пехотен резервен полк атакуват турските редовни части на граничните позиции от село Чепино и село Лъжене, днешния Велинград , по поречието на река Яденица и към височината Велиица. След тежки боеве вечерта на същия ден българската армия изтласква от укрепените гранични застави турската армия и башибозук и следващите часове започва настъпление по поречието на река Черна Места към Якоруда, Мехомия и Неврокоп. Успеха на българските части не идва даром. Със смъртта на храбрите в този първи ден от военните действия край връх Велиица и Чисто тепе загиват 42 войници, подофицери и един офицер. Има и много ранени от 27 и 39 полкове.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка