Руската компания ТВЕЛ произведе прототип на ядрено гориво за първата в света АЕЦ с малка мощност с реактор РИТМ-200Н

Pan.bg 22 окт 2021 | 14:29 views (881) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на "Росатом"

Специалисти от Машиностроителния завод на горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, произведоха прототип на касета с ядрено гориво за реактор РИТМ-200Н, който ще бъде монтиран в първата в света стационарна АЕЦ с малка мощност в Република Саха (Якутия).

В основата на проекта за атомна централа с малка мощност е технологията на „Росатом“ РИТМ-200, която е в основата на реакторите за новите руски атомни ледоразбивачи. През 2020 г. първият плавателен съд с такива реактори от ново поколение - „Арктика“, стана част от руския атомен флот и вече работи по маршрута на Северния морски път. Планира се още четири инсталации РИТМ-200 да бъдат монтирани на строящите се ледоразбивачи в страната.

Малката АЕЦ в Якутия ще бъде завършена през 2028 г. Електрическата ѝ мощност ще е не по-малка от 55 MW, а срокът на експлоатация на оборудването – до 60 години.

Машиностроителният завод на ТВЕЛ ще започне производството на горивни касети за централата през 2025 г. Преди серийната продукция, тестовата горивна касета и пртотипите на горивото за РИТМ-200Н ще преминат редица комплексни изпитания.

С изграждането на атомната централа ще се преодолеят основни инфраструктурни ограничения пред перспективни проекти в Северо-Якутската арктическа зона. АЕЦ ще осигури стабилност на електроснабдяването и цените на електроенергията в региона.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка