Сенатът на САЩ прие законопроект за защита на еднополовите бракове

Pan.bg 30 ное 2022 | 11:42 views (484) commentaries(0)
img
pan.bg

Сенатът на САЩ прие законопроект за защита на еднополовите и междурасовите бракове. Както съобщава CNN, документът ще предотврати евентуалното отнемане на това право от консервативните съдии във Върховния съд.

В Сената 61 души гласуваха за законопроекта: 49 демократи и 12 републиканци. 36 републиканци гласуваха против. Законопроектът, приет от Сената, сега трябва да бъде приет от Камарата на представителите и след това ще бъде изпратен на президента на Съединените щати за подпис. Очаква се Камарата на представителите да приеме законопроекта преди края на годината.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън вече изрази подкрепата си за законопроекта. „Любовта си е любов и американците трябва да имат правото да се женят за човека, когото обичат“, каза Байдън в изявление.

Законът за "Уважение към брака" не изисква всички щати да легализират еднополовите бракове, но изисква отделните щати да признаят брак, сключен в друг щат. Новият закон също така отменя федералния закон за защита на брака, приет през 90-те години на миналия век и отказващ на еднополовите двойки всякакви федерални ползи.

Правото на брак между хора от един и същи пол беше установено в САЩ на федерално ниво през 2015 г. с решение на Върховния съд по делото „Обергефел срещу Ходжис". В случай, че Върховният съд отмени решението по това дело, всеки щат може да приеме закон за забрана на еднополовите бракове, но новият закон ще го задължи да признае ЛГБТ брак, сключен в друг щат.

По-рано републиканците се обявиха в защита на правото на еднополови бракове в САЩ.

Източник: gazeta.ru Снимка: static.dw.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка