Украйна и САЩ обсъдиха механизма за одит на американската помощ

Pan.bg 30 яну 2023 | 08:16 views (635) commentaries(0)
img
пан.бгСнимка: EPA / liga.net


Украйна и САЩ обсъдиха механизма за одит на американската помощ - Кубраков
Неделя, 29 януари 2023 г., 16:53 ч. - Игор Пилипив


Представители на правителствата на САЩ и Украйна обсъдиха механизмите и процедурите за прозрачност и отчетност на използването на средствата и помощта, която Украйна получава за възстановяване и следвоенно възстановяване.

Това съобщи във Фейсбук вицепремиерът по възстановяването - министър на общественото развитие, териториите и инфраструктурата Александър Кубраков.

„По време на одита на американската помощ в Киев бяха инспектори от Министерството на отбраната, Държавния департамент на САЩ и USAID (Офисът на генералния инспектор).

По време на срещата бяха обсъдени механизмите и процедурите за прозрачност и отчетност на използването на средствата и помощта, които Украйна получава за възстановяване и следвоенно възстановяване“, каза министърът.

Кубраков добави, че украинската страна е предложила съвместно със САЩ да се създаде подходящ механизъм за одит на помощта на САЩ за проекти за възстановяване. Служба за отчетност на правителството (GAO на САЩ).

Освен това преди няколко седмици кабинетът на министрите прие решение за създаването на Държавна агенция за реконструкция и развитие на инфраструктурата на Украйна. Една от задачите на агенцията е да разработи механизма за координация и отчетност на донорската помощ, по-специално чрез прилагане на процедури за възлагане на обществени поръчки на международни финансови институции.

Според Кубраков сега е важно да се получи достъп до механизмите за директни покупки от производителите, защото това спестява на държавните предприятия милиарди гривни.


По този начин, благодарение на преките договори на Ukrzaliznytsia с американската Exxon Mobile или полската Orlen, беше възможно да се преодолее недостигът на гориво, възникнал през пролетта, за няколко месеца.

Ще напомним:

Министерският кабинет назначи заместник-министъра на инфраструктурата Мустафа Найем за ръководител на новосъздадената Агенция за възстановяване и инфраструктурни проекти.

На 13 януари правителството създаде нова структура на базата на Държавната агенция за инфраструктурни проекти и Държавната агенция за магистрали ("Укравтодор") - Държавната агенция за реконструкция и развитие на инфраструктурата на Украйна.
източник


Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка