Производители сравниха храната от насекоми със суши

Pan.bg 02 фев 2023 | 19:54 views (587) commentaries(0)
img
pan.bg

Европейската комисия одобри използването на щурци в замразена или изсушена форма - това решение предизвика силна реакция в различни страни. Дрор Тамир, съосновател и главен изпълнителен директор на Hargol FoodTech, направи паралел с подобен шум около сушито в САЩ през 80-те години на миналия век.

"През 80-те години никой в ​​Европа и Съединените щати не консумираше сурова риба. Но тогава един готвач от Япония се установи на западния бряг на Съединените щати и донесе суши със себе си. И това ястие се разпространи по целия свят. И Сега всички в САЩ и Европа ядат суши и сурова риба. И много хора дори си спомнят първия път, когато са опитали суши. Това е необикновено изживяване за тях. И в този дух сега разглеждаме насекомите, особено скакалците, които Hargol отглежда. Ние представяме на хората нов вид храна" - каза Дрор Тамир.

Очевидно вълнението от обновяването на менюто на европейците със скакалци е свързано само с необичайността на този вид храна за жителите на Стария свят. Особено може да ги отхвърлят заради външния вид на насекомите.

„Ние не предлагаме на клиентите да ги ядат цели, а ги продаваме като хранителна добавка, която може да подобри вкуса и структурата на ястието“, обясни Тамир.

Затова насекомите имат всички шансове да пробият на пазарите в Европа и САЩ, първо под формата на добавки, а след това като самостоятелен продукт - в оригиналната си форма. Според него, един пилешки котлет от бяло месо може да се зачерви и да има вкус на телешко, ако в каймата добавите само 4% магически прах от скакалец. В много от тях протеинът от скакалец може да се усвои по-добре поради по-ниското съдържание на съединителна тъкан. Протеинът от насекоми също така е много популярен сред спортистите.

„Скакалците имат невероятна хранителна стойност. Те са най-ефективният източник на протеини. Те съдържат 72% пълен протеин, с всички основни аминокиселини и цял списък от основни микроелементи: това са Омега-3 и Омега-6, магнезий, калций, витамини В12, В3 и Е и много повече. Без каквато и да е обработка, това насекомо може да предложи на хората нещо, което никой друг източник на протеини, растителни или животински, не може да предложи“, добави събеседникът.

Източник: ren.tv Снимка: tn.fishki.net

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка