Горещи новини
- Днес честваме Свети Николай Мирликийски Чудотворец
- Подоляк: Няма причина да се говори за уволнение на Залужний
- БТА: Военният научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" пресече нулевия паралел и навлезе в Южното полукълбо
- Приключи изграждането на директната жп връзка между Пристанище Бургас и гара Владимир Павлов
- Шестима курсанти и студенти от Морско училище с награди от Община Варна
- Вапцарови дни 2023
- Министър Тодор Тагарев пред македонски студенти: Доброто ни сътрудничество в отбраната спомага за развитието на двете страни
- Тържествено отбелязване на 76 години от създаването на военно формирование 22160 – Плевен
- Артилеристите от 4-ти артилерийски полк честваха Света Варвара
- Министър Калин Стоянов: Предстоят дни на активни разговори за приемането на България в Шенген до края на годината

pan.bg
Европейската комисия одобри използването на щурци в замразена или изсушена форма - това решение предизвика силна реакция в различни страни. Дрор Тамир, съосновател и главен изпълнителен директор на Hargol FoodTech, направи паралел с подобен шум около сушито в САЩ през 80-те години на миналия век.
"През 80-те години никой в Европа и Съединените щати не консумираше сурова риба. Но тогава един готвач от Япония се установи на западния бряг на Съединените щати и донесе суши със себе си. И това ястие се разпространи по целия свят. И Сега всички в САЩ и Европа ядат суши и сурова риба. И много хора дори си спомнят първия път, когато са опитали суши. Това е необикновено изживяване за тях. И в този дух сега разглеждаме насекомите, особено скакалците, които Hargol отглежда. Ние представяме на хората нов вид храна" - каза Дрор Тамир.
Очевидно вълнението от обновяването на менюто на европейците със скакалци е свързано само с необичайността на този вид храна за жителите на Стария свят. Особено може да ги отхвърлят заради външния вид на насекомите.
„Ние не предлагаме на клиентите да ги ядат цели, а ги продаваме като хранителна добавка, която може да подобри вкуса и структурата на ястието“, обясни Тамир.
Затова насекомите имат всички шансове да пробият на пазарите в Европа и САЩ, първо под формата на добавки, а след това като самостоятелен продукт - в оригиналната си форма. Според него, един пилешки котлет от бяло месо може да се зачерви и да има вкус на телешко, ако в каймата добавите само 4% магически прах от скакалец. В много от тях протеинът от скакалец може да се усвои по-добре поради по-ниското съдържание на съединителна тъкан. Протеинът от насекоми също така е много популярен сред спортистите.
„Скакалците имат невероятна хранителна стойност. Те са най-ефективният източник на протеини. Те съдържат 72% пълен протеин, с всички основни аминокиселини и цял списък от основни микроелементи: това са Омега-3 и Омега-6, магнезий, калций, витамини В12, В3 и Е и много повече. Без каквато и да е обработка, това насекомо може да предложи на хората нещо, което никой друг източник на протеини, растителни или животински, не може да предложи“, добави събеседникът.
Източник: ren.tv Снимка: tn.fishki.net
Превод и редакция: pan.bg
loading...
Други публикации
Напиши коментар