Има риск за недостиг на кадри в структурите за сигурност

Pan.bg 26 мар 2023 | 11:44 views (491) commentaries(0)
img pan.bg

Източник: otbrana.com Снимка: otbrana.com

Министърът на образованието и науката предлага решение

Спирдон Спирдонов

Броя на приеманите студенти в професионално направление „Национална сигурност“ е намален чувствително през последните четири учебни години в Академията на МВР и висшите военни училища. Проблемът е там, че не е предвиден правен механизъм, който при установена необходимост от кадри за нуждите на МВР и МО да регламентира утвърждаването на по-голям прием на студенти по това професионално направление.

Решение предлага министърът на обравонанието и науката Сашо Пенов с промяна на правителственото постановление за условията и реда за утвърждаване на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища. Така за Академията на МВР и висшите военни училища министърът на образованието и науката ще има право да предлага на Министерския съвет за утвърждаване по-голям прием на студенти по професионално направление „Национална сигурност“ след мотивирано предложение на министърите на вътрешните работи и отбраната.

Смята се, че данните за силно намаления прием и липсата на метод, който да уреди възможност за допълнителен прием при нужда, крият обоснован риск в държавните структури да се стигне до бъдещ недостиг на кадри. Подобни опасения са изложени и в писмо от министъра на вътрешните работи до министъра на образованието и науката. Налага се изводът, че в така действащата правна уредба има непълнота по отношение на реда за утвърждаване на приема по професионално направление „Национална сигурност“ в Академията на МВР и висшите военни училища, върху които стои основната отговорност да обучат подготвени служители, които ще осигурят достатъчен и квалифициран състав на държавните структури, натоварени с отговорността да защитят националната сигурност на страната. Има се предвид още динамичната и усложнена геополитическа обстановка, характеризираща се с все по-трудното идентифициране на същността и обхвата на заплахите и рисковете пред националната сигурност – обстоятелство, налагащо необходимостта от развиващо се качествено образование, което да подготви кадри, способни да отговорят на съвременните предизвикателства пред полицията и Българската армия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка