Associated Press: Пет страни от ЕС призоваха Брюксел да купи натрупаното у тях украинско зърно

Pan.bg 01 апр 2023 | 09:24 views (894) commentaries(0)
img
pan.bg

Унгария, Полша, Румъния, Словакия и България се обърнаха към властите на ЕС на фона на проблеми с натрупаното украинско зърно. Страните призоваха Брюксел да проучи възможността за закупуване на зърно за "хуманитарни нужди" и да предостави подкрепа за ускоряване на развитието на транспортната инфраструктура. Това съобщи Associated Press.

Страните имаха проблеми още през януари. Вносът на евтино зърно от Украйна създава проблеми за земеделските индустрии на шест страни от ЕС - Полша, Румъния, България, Унгария, Чехия и Словакия, се казва в съвместния доклад на тези държави.

В документа се посочва, че страните от ЕС полагат всички усилия за улесняване на доставките на селскостопански продукти от Украйна, особено на зърнени култури. По-специално, митата за такива стоки са премахнати. Една от последиците от тази политика беше значително увеличение на обема на зърно от Украйна на пазарите на страните, които граничат с нея.

Представители на Полша, Румъния, България, Унгария, Чехия и Словакия заявиха, че ситуацията изисква спешна реакция, тъй като земеделските производители в страните от Източна Европа вече са пострадали поради украинския конфликт - техните разходи са се увеличили значително поради повишените цени на гориво, торове, електроенергия.

Препълването на местните пазари с украински продукти също доведе до недоволство сред фермерите.

Източник: gazeta.ru Снимка: media.interfax.com.ua

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка