Разрешиха на компанията на Мъск да тества чипове за мозък върху хора

Pan.bg 26 май 2023 | 12:27 views (870) commentaries(0)
img
pan.bg

Проектът на компания Neuralink позволява поставянето на хиляди електроди върху външната повърхност на човешкия мозък. В близко бъдеще ще започне набирането на желаещи да участват в клинични изпитвания.

Компанията за мозъчни чипове Neuralink на Илон Мъск получи разрешение за провеждане на клинични изпитания. „Имаме удоволствието да обявим, че получихме разрешение от FDA (Food and Drug Administration, Администрация по храните и лекарствата – ред.) за стартиране на първото ни клинично проучване върху хора“, съобщиха Neuralink в Twitter в петък, 26 май.

В съобщението се изразява увереност, че технологията Neuralink ще помогне на много хора. Компанията също така съобщи, че набирането на желаещи да участват в първите клинични изпитания все още не е започнало, но допълнителна информация ще бъде публикувана в близко бъдеще.

В началото на март Reuters, цитирайки настоящи и бивши служители на Neuralink, съобщи, че FDA е отказала на Мъск и компанията му искане да тестват чиповете върху хора. След това агенцията очерта десетки проблеми, които компанията трябва да реши, преди да проведе опити.

Neuralink е компанията за разработка на неврочипове на Мъск. Той ще ви позволи да предавате мозъчни сигнали чрез Bluetooth. Така с негова помощ ще може да се управлява директно компютър или смартфон. Предполага се, че приемната капсула ще бъде прикрепена зад ухото, като слухов апарат. Нишковидни електроди ще преминат от него към мозъка. Общо в мозъка се имплантират до 1500 електрода, всеки от които е четири пъти по-тънък от човешки косъм.

Според Мъск, чипът ще помогне за контролиране на хормоните, ще се справи с безпокойството и дори ще накара мозъка да работи по-ефективно. Първите тестове вече са направени върху плъхове и маймуни и са успешни, твърди предприемачът.

През декември Reuters съобщи за разследване на Neuralink по оплаквания за жестокост към животни. Служители на компанията твърдят, че тестовете върху животни се извършват набързо и водят до тяхното страдание и смърт. Агенцията получи десетки документи на Neuralink, показващи, че неуспешните тестове трябва да бъдат повторени, увеличавайки броя на животните, които са тествани и умъртвени по време на експериментите.Източник: DW Снимка: Jonathan Raa/NurPhoto/picture alliance / static.dw.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка