Завърши военноисторическият поход на курсанти и ветерани

Pan.bg 02 юни 2023 | 09:21 views (400) commentaries(0)
img pan.bg

Източник: otbrana.com Снимка: otbrana.com

Курсант старшина Грета Трифонова имаше шанса да отбележи рождения си ден в посолството ни в Белград.

Спирдон Спирдонов

Четиридневният военноисторически поход по бойния път на Първа българска армия приключи в Белград. Курсанти от НВУ „Васил Левски“ и ветерани от Втората световна война посетиха паметните места в Ниш, Вуковар, Пейч и Харкан, където се поклониха на гробовете на над 5 хиляди български воини, загинали преди близо осем десетилетия, за да бъде освободена Европа от хитлерофашизма.

Традиционните възпоменателни прояви бяха възстановени след краткото прекъсване поради КОВИД-пандемията. Те бяха организирани от Министерството на отбраната и Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ). В края на похода общият ръководител Кристина Алексова от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ благодари на участниците и изрази очакване този формат с участието на курсанти и ветерани да се използва и занапред. От своя страна началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов изрази уважението си към опита и патриотизма на ветераните и другите членове на СВВБ, като не скри желанието си те да продължават да подкрепят армията и военната професия, от което днес има голяма нужда.

Първи юни в Белград започна с прием в посолството ни. За пореден път нашите дипломати се отнесоха с голямо уважение, както към инициаторите на похода, така и към участниците. Посланикът Петко Дойков, който е офицер от запаса и с опит в делегацията ни в НАТО не скри своето преклонения към българските воини в годините назад и сега. Поздравление имаше и от военният и военновъздушният аташе подполковник Руслан Христов, чийто дядо е участвал във Втората световна война, именно в района на Белград. Двамата и помощник-военният аташе майор Пламен Димитров бяха удостоени със заповед на председателя на СВВБ доц. д-р Иван Сечанов с грамоти и почетни знаци. Отличията връчи заместник-председателят на СВВБ полковник от запаса Петър Пандурски.

Курсант старшина Грета Трифонова имаше редкия шанс да отбележи рождения си ден в посолството. Имаше и торта със свещички - две и осем, поднесена й от Кристина Алексова. Випускничката от Габрово получи поздравления от Н.Пр. Петко Дойков и другите служители на посолството, от бригаден генерал Маламов и от колегите си курсанти. Разбира се, поздравления имаше от ветераните Мария Стоянова, Любен Ризов, Тодор Андонов и Иван Караджов.

Малко преди да потеглим към София се проведе ритуал по полагане на венци и цветя на българския военен паметник в белградското гробище „Ново гробле“. Там лежат костите на 33-ма български воини, починали от раните си в периода 1912-1918 г. Бяха положени венци и цветя от името на посолството ни в Белград, министъра на отбраната Димитър Стоянов и Съюза на ветераните от войните на България. Такива паметници имаме в четири столици – Букурещ, Белград , Виена и Будапеща. Те са строени от Министерството на войната през 1936 г. Тези герои от войните са страдали повече в лазаретите и пленническите лагери.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка