В навечерието на 6 септември: Запасните призовават за запазване на българската държавност

Pan.bg 05 сеп 2023 | 14:46 views (444) commentaries(0)
img pan.bg

Източник: Otbrana.com Снимка: otbrana.com

В навечерието на 6 септември, когато ще отбележим 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) призовават за съхраняване на българската държавност, суверенитет, национална идентичност и култура. По този повод председателят на военно-патриотичната организация генерал от запаса Златан Стойков излиза с обръщение към българите, което е получено в редакцията. „Особено важно е да се консолидират усилията на всички отговорни сили да се противопоставят на организираните действия и системни прояви на формации, които се легитимират, като инструментариум на външни, чужди сили и интереси за налагането на чужди модели и проекти за асимилация на националната идентичност, сигурност, суверенитет и значими събития от българската история“, се посочва в документа.

Призивът е за съхраняване на българската държавност, суверенитет, национална идентичност и култура, като се акцентира на :

1. Запазване и съхранение на националния суверенитет.

2. Запазване и съхранение на българската история, религиозна и църковна независимост.

3. Запазване и съхранение на българското нематериално културно историческо наследство.

4. Гарантиране боеспособността и развитието на армията и органите за сигурност.

5. Приемане закон за българският език – корен на българската идентичност.

6. Създаване на Национален фонд “Български военни и военноисторически паметници и мемориали” - за съхранение и запазване на българската памет и история, с участието и подкрепата на министерствата на отбраната, културата, финансите, запасното войнство, Българската православна църква, организации, представляващи други вероизповедания, научни институти, историци и интелектуалци с решение на правителството и промяна от Народното събрание на Закона за военните паметници.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка