Депутатите обсъдиха годишния доклад на военното разузнаване

Pan.bg 09 сеп 2023 | 11:02 views (340) commentaries(0)
img pan.bg

Източник: otbrana.com Снимка: otbrana.com

В документа е анализирана стратегическата среда на сигурност, очертани са тенденциите и са формулирани прогнозите за развитие на обстановката в регионален и международен мащаб.

Спирдон Спирдонов

На закрито заседание Народното събрание обсъди доклада за дейността на Служба „Военно разузнаване“, пряко подчинена на министъра на отбраната, през 2022 г. В документа е анализирана стратегическата среда на сигурност, очертани са тенденциите и са формулирани прогнозите за развитие на обстановката в регионален и международен мащаб. В доклада има подробен отчет за предоставения разузнавателен продукт през годината. Отчетени са резултатите от разузнавателната и военнодипломатическата дейност, сътрудничеството с разузнавателните структури на НАТО и ЕС, координацията на разузнавателния процес във въоръжените сили, осигуряването на разузнавателна поддръжка на българските военни контингенти, участващи в операции и мисии на ООН, НАТО и ЕС, както и осигуряването на защитата на класифицираната информация, вътрешната сигурност и контраразузнавателното обезпечаване на оперативно-разузнавателната дейност. Депутатите получиха и информация за управлението и изразходването на материалните и финансовите ресурси. Целта на доклада е да подпомогне вземането на управленски решения в сферата на националната сигурност и отбраната с оглед на гарантиране на защитата на националните интереси на Република България.

На същото заседание бяха обсъдени годишните доклади на ДАНС и ДА „Разузнаване“. Народното събрание отхвърли доклада на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. Според него през 2022 година е продължила тенденцията към намаляване броя на хората, спрямо които са използвани такива средства. Най-голямо намаление се отчита при исканията за разкриване на престъпления, извършвани от организирани престъпни групи, и по исканията на дела, подсъдни на закрития вече Специализиран наказателен съд.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка