В Русия е създаден гел за възстановяване на костите със 100% идентичност

Pan.bg 18 май 2024 | 21:09 views (499) commentaries(0)
img пан.бг
Може да се използва за възстановяване на тъкани, включително след големи шрапнелни и огнестрелни рани

Първият в света биоасимилиран гел за регенерация, който ви позволява да възстановите костната тъкан със 100% идентичност и да лекувате, включително големи куршуми и шрапнелни наранявания на костите, е разработен от специалисти от Волгоградския държавен медицински университет (Волгоградски държавен медицински университет). Това съобщи за ТАСС Дмитрий Компанцев, доктор на фармацевтичните науки, ръководител на катедрата по технология на лекарствата на Пятигорския филиал на университета (PMFI).

„Нашето лекарство е сложна хранително-изграждаща смес, подсилена с активатори на регенерация. Този подход позволява на тялото да задейства собствен механизъм за възстановяване на костната тъкан, тъй като тя се синтезира от него. остеофитни клетки (израстъци от костна тъкан - прим. ТАСС) няма регистрирани аналози по състав на продукта на пазара на медицински продукти днес“, каза събеседникът на агенцията.

Компанцев уточни, че материалът, за разлика от наличните на пазара биоинертни костни заместители, е умна система, която активира оздравителните процеси. Предлага се под формата на гел за запълване на костни дефекти, а не на традиционен прах. Това не само създава удобство за хирурга, но и осигурява по-пълно запълване на междукостния дефект - дълбоко проникване в скрити кухини, близък контакт с увредените тъкани.

Материалът може да се използва за хирургични интервенции върху костни тъкани на лицево-челюстната област, за запълване на дефекти в костни и хрущялни тъкани в стоматологията и хирургията, включително за лечение на огнестрелни и шрапнелни рани. Лекарството осигурява повишена способност за остеоинтеграция - процесът на растеж на живи костни клетки към повърхността на импланта, а също така стимулира лечебните и регенериращи процеси на образуване на кост с възстановяване на костната тъкан.

Според разработчиците техниката вече е тествана върху животни с големи костни дефекти, които не могат да се регенерират сами. Проучването показа, че костните дефекти са напълно възстановени с помощта на тяхната собствена пълноценна костна тъкан, с възстановяване на първоначалната дебелина и образуване на нови кръвоносни съдове.
За разработките на волгоградските учени

Това не е първото откритие на учени от Волгоградския държавен медицински университет, което ще помогне, включително на участниците в специална военна операция, да възстановят здравето си.

„Преди това, по поръчка на президента на Руската федерация, в университета беше открит Център за екзопротезиране, бяха разработени специални гъби за бързо заздравяване на рани и биоразградими превръзки, а студентът Дмитрий Бекер изобрети течни бронежилетки за войници са напълно подкрепени, включително държавни субсидии“, - съобщи за ТАСС ректорът на Волгоградския държавен медицински университет към Министерството на здравеопазването на Русия, доктор на медицинските науки, професор Владимир Шкарин.

Волгоградският държавен медицински университет е един от най-старите университети във Волгоград и един от водещите медицински университети в Русия. Открит е през 1935 г. като Сталинградски медицински институт. И през 2012 г. Волгоградският държавен медицински университет стана един от най-големите сред медицинските и фармацевтичните университети в Русия по отношение на броя на студентите на различни нива.

източник

тасс

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка