Германия, Италия и Испания се страхуват да се присъединят към "коалицията от инструктори"

Pan.bg 09 юни 2024 | 17:10 views (638) commentaries(0)
img
пан.бгГермания, Италия и Испания се страхуват да се присъединят към "коалицията от инструктори" - СМИ
Христина Бондарева, Роман Петренко — неделя, 9 юни 2024 г., 15:54 ч.

снимка: гети

Миналата седмица началникът на френския Генерален щаб Тиери Буркар изпрати писмо до около дузина западни страни, като покани правителствата на тези страни да участват в тренировъчна мисия на територията на Украйна като част от многонационална коалиция.

Източник: Welt am Sonntag, "Европейска истина"

Подробности: Писмата са адресирани по-специално до САЩ, Великобритания, Полша, Холандия, всички балтийски страни, Дания и Швеция.

Брюкселски дипломати съобщават, че президентът Еманюел Макрон все още се опитва да организира обучение на територията на Украйна под егидата на съществуващата тренировъчна мисия на ЕС - EUMAM. Но за това е необходимо да се промени мандатът на мисията.

Дипломати от ЕС обаче казват, че идеите на Париж срещат съпротива в Брюксел. Повечето страни от ЕС са против провеждането на учения в Украйна. Правителствата на Германия, Италия и Испания се опасяват, че обучението на място в Украйна може да представлява значителен риск от ескалация и да въвлече Запада във война.

От своя страна Унгария подчерта на срещата на министрите на отбраната на ЕС в края на май, че Украйна вече няма реален шанс да спечели войната.


В дипломатическите кръгове на ЕС обаче се говори и за факта, че от военна гледна точка има основателни причини да се обучават украински войници в собствената им страна. Тогава обучението ще бъде по-адаптирано към украинските войници и военнослужещите няма да трябва да напускат страната, за да завършат курса на обучение.

Правителството на САЩ не желае да участва в тази инициатива. В петък вечерта, в кулоарите на посещението на президента Джо Байдън във Франция, Джон Кърби от Съвета за национална сигурност каза, че Вашингтон е дал да се разбере от самото начало, че не иска да изпраща американски войски в Украйна.

Президентът Макрон каза в петък, че поне няколко държави се съгласяват с възможността да изпратят инструктори в Украйна, които да обучават мобилизирани украински военни.

"Решихме, че искаме да имаме коалиция и много от нашите партньори вече дадоха съгласието си... Вече знаем, че няма да сме сами. И ще използваме следващите дни, за да организираме тази коалиция възможно най-широко да отговори на искането на Украйна", каза той. френският президент

Медиите писаха за формирането от Макрон на коалиция от държави, готови да изпратят военни инструктори, които да обучават украински войници директно в Украйна миналия месец.


източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка