ПИСАТЕЛЯТ ПЕТКО БЪЧВАРОВ С НОВА КНИГА - "ДОСИЕТО НА ДЕЛФИНА-ОТКРОВЕНИЯ", ИЗДАДЕНА ОТ "ЕЪР ГРУП 2000"

Pan.bg 14 юни 2024 | 20:53 views (539) commentaries(0)
img
От печат излезе новата книга на писателя Петко Бъчваров - Досието на делфина - откровения".
Издател - ИК "Еър ГРУП 2000". Книгата може да закупите от книжарници "Хеликон".


Уводно слово от Росен Панчелиев.
Едва ли друг писател би опоетизирал така сатанизираната дума "досие". Още повече да я причисли към названието на толкова красив и обожествяван морски бозайник като делфина. Но Петко Бъчваров го прави. С книгата си той се въздига над мрачните легенди за досиета, в които зрее семето на деветия смъртен грях - "Не
лъжесвидетелствай". И творчеството му се родее винаги с възхитителните скокове на стадо делфини, в морето при изгрев слънце - тържество на божествената същност,
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

на всичко,що се нарича живот...Метафора на възкресението и превъзмогването на гравитацията на крилете на боговдъхновението в името на живота.
За много писатели и поети във времето, в което работи Бъчваров, творчеството не беше нищо повече от лъжесвидетелстване пред властимащите. С книгата си "Досието на делфина", авторът доказва, че е измежду малцината, чието творчество е свидетелство за божието провидение, за божията направа на света и човека. Той беше и си остава
делфинът сред океана от предатели, чиито сечива бяха лъжата, подлостта, завистта, слагачеството пред партийната върхушка. А "литературата", която оставиха не беше нищо повече от поредния донос до началника, който събираше доносите в обемиста папка наречена "досие". А досиетата бяха някакъв нов стил литература - приносен за българите в световните литературни стандарти. Придобивките за писачите в този нов стил бяха безбройни и примамливи.
През тези години вярата на Петко Бъчваров в Господа укрепваше и му даваше сили не само да оцелее, но и оръжия да побеждава. Той получи Святия дух. Тогава край него се натрупа навалица от блудници, лъжесвидетели, преписвачи и ченгета, които се опитаха да го приравнят до себе си, да го направят предател и писач на досиета.
Петко Бъчваров не се поблазни нито за миг от ласкателствата на лукавия. Работейки в Господа, той написа най-хубавите и честни романи, разкази и стихотворения в
съвременната българска литература.
И в новата си книга "Досието на делфина" , бидейки често основен герой, Бъчваров създава толкова първични, запомнящи се, чисти и силни литературни персонажи, колкото никой друг.
И тези негови герои не са измислени, а са живо доказателство, че Бог е създал този свят и този живот - честен, справедлив и праведен.
И че всичко останало е според дявола и неговите стада демони.
От другата страна е Петко Бъчваров - пастирът на делфините.
Ярък, неподражаем, боговдъхновен талант, чиито произведения шетат дълбоко в темелите на българската душа.Биография:
Петко Бъчваров е роден на 13 май 1941 г. в село Сборище, окръг Сливенски. Работил е на мина „Твърдица" – миньор, на язовир „Жребчево" – строител, в гр. Бургас – монтьор на корабни двигатели и корабостроител. В механотехникума „Георги Димитров" е работил като майстор специалист по двигатели с вътрешно горене, в „Софстрой" работи като стъклар, в „Кремиковци" – като механо-шлосер. Поет, писател и журналист. Публикувал е стихотворения и разкази във вестниците „Труд", „Строител", „Рудничар", „Земя", „Вечерни новини", „Пулс", „Народна младеж", „Работническодело", „Литературен фронт", „Литературен форум", „Български писател", „Литера­турен вестник" и списанията „Читалище", „Художествена самодейност", „Младеж", „Пламък", „Септември". Има много първи награди от литературни конкурси и златни медали от фестивали. Участник в Първия фестивал за политическата песен „Ален мак" в Благоевград през 1975 г. със стихотворението „Пчели над телените мрежи" (фестивално заглавие „Песента на чилиеца", композитор Хр. Танчев, в изпълнение на Владимир Смирнов). Песента е издадена в грамофонна плоча ВТА1942.
Издал е стихосбирките „Жажда" (1984), „През болката на светлината" (1997), „Поетична ярост" (2004); сборниците „Старата къща" (разкази, 2007), „Осиновяване" (роман, 2010 г.), „Храм от светлина" (разкази, 2011), „Присъда за убийство" (роман, 2014 г.), „Мед от диви пчели" (разкази, 2018) и „Достойнство" (стихове, 2021).

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ПИСАТЕЛЯТ ПЕТКО БЪЧВАРОВ С НОВА КНИГА - "ДОСИЕТО НА ДЕЛФИНА-ОТКРОВЕНИЯ", ИЗДАДЕНА ОТ "ЕЪР ГРУП 2000"

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка