Бойко: Летището в Стара Загора е като след бомбардировки

Pan.bg 30 сеп 2011 | 15:33 views (3319) commentaries(0)
img БЛИЦ

"Летището в Стара Загора, онзи ден минах покрай него, на кой е - военно ли е или е на транспорта?
Летището е разграбено, буренаци, не е летище. Искам на следващото заседание на Министерския съвет да има един собственик, който да знам, че е отговорен".
Това казва премиерът Бойко Борисов на последното заседание на правителството, става ясно от неговата стенограма. Министърът на транспорта Ивайло Московски отговаря, че "пътеките за рулиране плюс приемно здание, плюс още две сгради се на Министерството на транспорта, пистата плюс целият терен е на Министерството на отбраната, кулата е на държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение". Това е ситуацията там. През 2008 година е започнало някакво трансфериране и е стопирано".
"Не е довършено", намесва се и министърът на отбраната Аню Ангелов. След това Бойко Борисов продължава да се възмущава от състоянието на летището. "В момента там всичко е разграбено, от години бурени, стотици декари, нито се обработват, нито се ползват. Все едно там е имало бомбардировки, а не в Югославия. Така, че за следващия път да се помисли веднага дали да се пуска на концесия, за контейнерен терминал, за ползване, общината иска ли го, вие ли го искате. Просто е грехота, най-малкото - плодородна земя със стотици декари и безстопанственост".
Предоставянето на летището в Стара Загора на концесия през 2010 г. беше представено като приоритетна задача в Стратегията за развитие на транспортната инфраструктура на България. По информация от сайта на ресорното министерство обаче то не е сред обектите, които се подготвят за концесиониране.

image

image

image
В годините, когато там бяхя базирани Ми-24ЗАСЕДАНИЕ
на
Министерския съвет
28 септември 2011 г.Заседанието започна в 10.15 часа и беше ръководено от министър-председателя Бойко Борисов.


Точка 1
Проект на Решение за одобряване на отчет за изпълнение на Националната програма за действие по околна среда и здраве 2008-2013 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Внасят министърът на здравеопазването и министърът на околната среда и водите.
Приема се точка 1.


Точка 2
Проект на Решение за подкрепа за кандидатура за съдия в Международния съд на Организацията на обединените нации.
БОЙКО БОРИСОВ: Внася министърът на външните работи.
НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, с това решение българското правителство ще изрази подкрепата си за
номинацията на българската група юристи, която трябва да номинира кандидат за съдия в Международния съд на Обединените нации, това е съдът в Хага.
Професор Каменова е получила номинации от България, Бразилия, Италия, Литва, Украйна и Унгария, като тя има изключително добър международен опит. Професор Каменова е била съдия в Международния трибунал за бивша Югославия. Продължава да се увеличава подкрепата сред страните членки на нейната кандидатура в ООН. Това се потвърди и през миналата седмица.
През месец ноември ще бъде гласуването. Ако успеем с това ще постигнем три неща:
Първо, това ще бъде първият български съдия в Международния съд в Хага.
Второ, това ще бъде първата жена от Източна Европа съдия.
Трето, това ще бъде за първи път някой, който е от южната част на Източна Европа съдия в този съд.
Разбира се, всичко ще зависи от изборите, тъй като в момента имаме и конкуренция и това е съдия Петър Томка от Словакия. Сега в момента той е заместник-председател на Международния съд.
За да продължи кампанията оттук нататък трябва Министерски съвет да вземе официално решение за подкрепата на българската кандидатура.
Благодаря ви.
БОЙКО БОРИСОВ: Подкрепяме я.
Точка 3
Проект на Решение за обявяване на имоти – публична държавна собственост, за имоти – частна държавна собственост, в областите Благоевград, Велико Търново, Монтана, Плевен, Софийска и Ямбол.

БОЙКО БОРИСОВ: Внасят министърът на отбраната и министърът на регионалното развитие и благоустройството.
АНЮ АНГЕЛОВ: Уважаеми господин премиер, става въпрос за деветнадесет имота, които се обявяват за частна държавна собственост.
Проектът на решение е съгласуван с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и всички останали министри с цел разпореждане с тези имоти.
Благодаря ви.
БОЙКО БОРИСОВ: Летището в Стара Загора, онзи ден минах покрай него, на кой е – военно ли е или е на транспорта? Летището е разграбено, буренаци, не е летище.
ИВАЙЛО МОСКОВСКИ: Господин премиер, ако ми позволите, вчера проверих казуса с летището. Пътеките за рулиране плюс приемно здание, плюс още две сгради се на Министерството на транспорта, пистата плюс целият терен е на Министерството на отбраната, кулата е на РВД. Това е ситуацията там. През 2008 година е започнало някакво трансфериране и е стопирано.
АНЮ АНГЕЛОВ: Не е довършено.
БОЙКО БОРИСОВ: След като сте го проверили, подгответе ми за следващото заседание на Министерския съвет, искам да има един собственик, който да знам, че е отговорен.
В момента там всичко е разграбено, от години бурени, стотици декари, нито се обработват, нито се ползват. Все едно там е имало бомбардировки, а не в Югославия. Така, че за следващия път да се помисли веднага дали да се пуска на концесия, за контейнерен терминал, за ползване, общината иска ли го, вие ли го искате. Просто е грехота, най-малкото - плодородна земя със стотици декари и безстопанственост.
Приема се точка 3.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка