Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/ZM11.jpg" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

Тътен над “Змейово”

Pan.bg 07 окт 2011 | 07:43 views (1844) commentaries(0)
image" alt="img" /> Тътен над “Змейово”

Андрей Рангелов, в-к "Българска армия"

Тътен от взривове разтърси полигона в Змейово вчера по време на демонстрационните изпитания на боеприпаси за гранатомети. Показът на изделията на предприятието “Аркус” АС стана пред представители на Министерството на отбраната и Българската армия, сред които беше и началникът на Националния военен университет „Васил Левски” бригаден генерал Цветан Харизанов.
Пред погледите на присъстващите бяха изстреляни десетки осколочни, комулативни и учебно-тренировъчни гранати. Боеприпасите са с върхови показатели в световен мащаб, а някои са уникални, стана ясно от презентацията на директора по маркетинга на „Аркус” АД Георги Банков.
Гранатите отговарят напълно на стандартите на НАТО и могат да бъдат изстреляни и от гранатометите, с които са въоръжени съюзниците ни в Алианса. Става дума за гранати 40х46 мм и 40х53 мм, които, заради огневата си мощ, се славят като „малката артилерия” на отделението, взвода и ротата. Далекобойността на някои от тях достига 2 200 м, а радиусът на поражение - 7 м. Комулативните боеприпаси пробиват 5-6 см стоманена броня.
Ходът на изпитанията не беше смутен и от малкия пожар, който взривовете причиниха в сухите треви на полигона. За секунди противопожарен автомобил потуши пламъците на място. Стрелбата продължи без проблеми. Накрая в нея се включиха и присъстващите журналисти, които лично се убедиха в качеството на гранатохвъргачките и пистолетите на „Аркус”.
„През последните две години имаме изключително плодотворни взаимоотношения с МО”, коментира Георги Банков. „Редица наши изделия бяха приети на въоръжение в БА,” допълни той.
„Процесът на изпитания на въоръжения и боеприпаси е стандартен. Няма нищо, свързано със заплахи по отношение на околната среда”, сподели началникът на Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово” полковник Сергей Марков.
Неотдавна заради прозрачността в дейността на полигона МО получи престижна награда от фондация „Достъп до информация”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker