Аню Ангелов: "Пращат" ме в президентството, защото има хора, които се умориха от мен и темпото, което налагам!

Pan.bg 18 яну 2012 | 16:04 views (2918) commentaries(1)
img БНТ

Правомощията на президента няма да бъдат иззети. Така министърът на отбраната Аню Ангелов коментира идеята на премиера Бойко Борисов Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана да преминат под негов контрол.
Министърът опроверга вестникарски публикации за сливането на Националната разузнавателна служба и Службата за военно разузнаване. Той се надява новият президент да издаде указ за назначаване на директор на Служба военна информация и това да се случи до края на февруари.
Строги наказания ще понесе ръководството на поделението в Челопечене, където в понеделник един войник пострада от трасиращ патрон, останал след взрива през 2008, съобщи още министър Ангелов.


Водеща Жени Марчева: Нашият следващ гост е министърът на отбраната Аню Ангелов. Добро утро, здравейте.


Аню Ангелов: За много години на вас и вашите зрители.

Водеща: За много години. Сега, край на слуховете, че ставате съветник на новия президент по военните въпроси, нали така?

А. Ангелов: Е, ако става въпрос...(не се разбира - бел.ред.)... Ами, няма никакво основание за тези слухове. Не зная защо бяха тиражирани въобще, умориха ли се някои от мен, или не искат да остана повече. Но така е...

Водеща: Има ли и такива, дето са уморени от вас?

А. Ангелов: Сигурно. Темпото, което налагаме в реформите в системата на отбраната, е твърде високо. Възможно е да има хора, които са уморени от това темпо.

Водеща: Вие като премиера - темпо, темпо, темпо...

А. Ангелов: Не всички, не всички реформи са лицеприятни, не всички реформи са, как да кажа, посрещани позитивно. Стараем се да обясним защо ги правим. И мисля, че в това имаме успех.

Водеща: Сега, тъй като утре е клетвата на новоизбрания президент Росен Плевнелиев, в неделя той вече официално ще встъпи в длъжност на една, доколкото разбирам, пищна церемония, не скрихте удовлетворението си от това, че Росен Плевнелиев се нарича новият президент. Кажете сега какви важни наистина кадрови рокади се отпушват с началото на мандата на Росен Плевнелиев?

А. Ангелов: Най-напред бих искал да му пожелая успех през неговия мандат. Ние с него се познаваме откакто той е министър. Имам прекрасни впечатления от работата му като министър. И нещото, което трябва да направим бързо, това е да издаде указ за длъжностите, които съставляват висшия команден състав в системата на отбраната, нарочно казвам не само в българската
армия, тъй като става въпрос и за длъжности за висш команден състав в двете служби, които са към него, а така също и в Министерството на отбраната. И това ще бъде нещо, което трябва да започнем най-напред. Още в началото на месец февруари се надявам да имаме такъв указ и в края на месец февруари да има титуляр началник на... директор на служба "Военна информация".

Водеща: Сега, колкото до служба "Военна информация", досегашният изпълняващ длъжността Веселин Иванов... Каква оценка ще дадете на работата му дотук?


А. Ангелов: Аз имах вече възможност в някои медии в интервюта да кажа... да изкажа своята добра оценка. Това направих и пред личния състав на службата на техния празник, 104 години на 12-и честваха...

Водеща: Миналата седмица, четвъртък, те имаха празник.

А. Ангелов: Да, точно така, на 12 януари. Службата работи добре. Аз считам, че няма основание да се страхува вече от самостоятелни стъпки по отношение на обществени поръчки, само една фирма да печели обществените поръчки в тази служба, няма нарушения, това проверихме, няма нарушения на финансовата дисциплина, каквато имаше преди комплексната проверка. Но до края на годината ще бъде извършена още една комплексна проверка на службата.

Водеща: Защо е необходимо това, още една проверка?


А. Ангелов: Всяка година, всяка година структурите на мое подчинение ще преминават през такива проверки от Инспектората на Министерството на отбраната. Защото трябва да се знае, че едно от главните задължения, мое като министър и на моя екип, е да упражняваме строг контрол върху дейността на тези структури.

Водеща: Министър Ангелов, поправете ме, ако бъркам, но преди година точно беше предишната проверка във "Военна информация", която откри злоупотреби и нарушения. Тогава не казахте обаче в какъв размер са щетите и в какъв размер са злоупотребите в...

А. Ангелов: Не бих казал, че има злоупотреби. Имаше нарушения на финансовата дисциплина - това е точната формулировка на това, което съществуваше там. Имаше някои аванси, които са вземани, в съответна валута, които са вземани и са държани в каси на служители в продължение на две и повече години. Това е недопустимо. Няма... Имаше редица нарушения в отчета на финансовите средства. Това вече не е така. Но аз искам да бъда сигурен и затова ще продължим с този контрол.

Водеща: Какви са шансовете Веселин Иванов да стане титуляр на службата?

А. Ангелов: Шансовете са големи. Той се представи много добре. Той на практика се постара да отстрани тези недостатъци успешно, подготвиха заедно естествено с нашите юристи един нов закон за военното разузнаване, който скоро, в началото на февруари, по законодателната програма на Министерски съвет ще трябва да влезе в Министерски съвет, и създаде добър климат, бих казал. Отсяха се онези неща, които бяха проблем, на назначения, на... бих казал дори на шуробаджанащина. Всичко това ми дава основание да дам добра оценка на г-н Веселин Иванов. И безспорно той е един от кандидатите, който ще стане титуляр на тази служба.

Водеща: И във военното ли разузнаване има шуробаджанащина?

А. Ангелов: Има и там, да. Навсякъде.

Водеща: Сега, медиите преди Нова година много тиражираха едно друго име - Стефан Янев, наш военен аташе в Съединените американски щати, млад, начетен, препоръчван от Пентагона чрез дипломатически източници.

А. Ангелов: Не е толкова млад, той е бригаден генерал, първо, второ - той замина скоро на задгранична служба като военен аташе в Щатите. Той има мандат от 3 години, следователно още 2 години пред него, и нямам намерение да прекратявам този мандат. Така че генерал Стефан Янев ще остане военен аташе. За нас сътрудничеството със Съединените щати е от особена важност в областта на отбраната.

Водеща: Сега, един друг мандат обаче тази година ще бъде прекратен, по закон, разбира се, на 1 юли 2012-а изтича мандатът на началника на щаба на отбраната генерал Симеон Симеонов. Предварително, предсрочно ще прекратявате ли неговия мандат?

А. Ангелов: Не, в никакъв случай. Ние работим добре, целият мой политически екип, с ръководството на българската армия и с началника на отбраната респективно. Нямам никакви основания да недоволствам. Просто считам, че трябва да има определена ротация. И винаги след третата година на практика, въпреки че в новия закон сме заложили четири години, това е нормалният срок - четири години, но тъй като по отменения закон, когато е встъпил в длъжност генерал Симеонов, е бил три години, затова и неговият срок е точно три години, изтича на 1 юли. Някъде в края на април ще имаме нашите предложения както за началник на отбраната, така и за други размествания във висшия команден състав, които трябва да се случат тази година.

Водеща: Сега, все още е рано, разбирам, осъзнавам това, но имате ли фаворит за началник на щаба на отбраната?


А. Ангелов: Нямам фаворит. Има много кандидати от естеството на позицията, която в момента заемат, така че... нямаме и ограничения. Затова увеличихме пределната възраст за служба на хората с най-високо висше звание, това е четиризвезден генерал, с още две години, за да могат дори и генерал-майори, които са накрая на службата си, да бъдат произведени съответно и да могат да заемат тази високоотговорна длъжност. Така че разширихме кръга от потенциалните кандидати. Това винаги дава основание за по-добър избор.

Водеща: Да поговорим малко за службите, мястото на службите, различните законопроекти, които се пишат за службите. Отново ще се позова на публикации в пресата от последните няколко дни. Но стана ясно, че Румен Миланов пише схема за мястото на службите и че замисълът на тази схема е служба "Военна информация" и цивилното разузнаване, НРС, което сега е на подчинение на президента, да се обединят под шапка, която е вече към Министерския съвет, към тях да мине и контраразузнаването, което сега е към ДАНС. Има ли наистина такава схема, натоварен ли е г-н Миланов с такава задача? Запознат ли сте въобще с тези планове?

А. Ангелов: Няма такава схема. Г-н Миланов е секретар на Съвета за сигурност и съветник на министър-председателя. Той работи заедно с други експерти, включително от Министерството на отбраната, по концепцията за единната разузнавателна общност. А от устата на министър-председателя чухте, че няма и идея за сливане на Националната разузнавателна служба и служба "Военна информация". Служба "Военна информация" е само едно звено от цялостна система от разузнавателни органи в българската армия и тя не може така лесно да бъде откъсната от своята среда. Естествено, мислим заедно по отношение на един координационен орган, дали това ще бъде Съветът за сигурност в някакъв друг формат... който трябва да бъде закрепен със закон и институционализиран със закон, този център, който ще координира дейността, без да налага, да заповядва, но ще координира задачите и функциите, които... задачите по-скоро на тези две основни разузнавателни служби. За първи път чувам... Вижте, журналистите си строят конструкции, после сами си отговарят и сами се разочароват от собствените си конструкции. Няма нищо вярно в това, което беше писано вчера. Ако щете, днес вестник "Преса" има точно противоположното мнение. Но това е също елемент на обществено обсъждане. Ето, вие задавете този въпрос и аз ви давам отговор. Не считам, че дори има и намерение, имало е някога... имаше такъв проектозакон, трябва да кажа, от една от политическите сили, представени в парламента, от "Синята коалиция", но той беше един механически сбор на две служби, което несъмнено би оказало изключително негативно влияние върху ефективността на работата и на двете служби.

Водеща: Тоест да разбирам, за да изясним, НРС си остава към президента, "Военна информация" остава...

А. Ангелов: Не съм казал, че НРС остава към президента. Тук е друг въпрос.

Водеща: Къде е...

А. Ангелов: Става въпрос като подчиненост...

Водеща: Къде е мястото... Ето повод да поискам пак вашия коментар, мястото на НРС и НСО? При президента ли?


А. Ангелов: Моето убеждение като експерт през тези седем години, през които ръководих Центъра за изследване на националната сигурност, е било, че президентът, за да може да ръководи тези две служби, трябва да има свой апарат за ръководство. Сам фигурата президент не може да навлезе в работата на тези служби, той трябва да има свои органи, а такива органи, както е известно, в президентската институция няма. И нито един президент не иска да създаде такива органи. Следователно много важен процес е поставянето на задачи на тези служби, ефективно използване на резултатите от изпълнението на тези задачи и съответно контрол и отговорност пред онези хора, които са заявили тези задачи. Основният заявител, бих казал 90 процента, на задачи, които би трябвало да се поставят от Националната разузнавателна служба, естествено е изпълнителната власт. На базата на тези резултати се формират и основните решения в областта на външната, пък и на вътрешната политика. Ето защо считам, че ще се стигне до извода... мисля, че в един момент в дългия си 10-годишен мандат и президентът Първанов стигна до този извод, че наистина тази подчиненост е останала от времето на кръглата маса, от самото начало на прехода. Наистина 22 години стигат.

Водеща: Сега, обаче това си мисля, да не се получи колизия между новия президент и кабинета "Борисов", ето, виждате, още не е встъпил в длъжност, а се дискутира в известен смисъл изземане на правомощия на президента - преместването на тези служби от "Дондуков" 2 към шапката на "Дондуков" 1?

А. Ангелов: Това не е изземване на правомощия, защото той правомощия такива няма по конституция, първо. Те са по решение на кръглата маса и един указ на първия председател, президент, тогава, в началото на прехода. Аз съм сигурен, че този въпрос ще бъде обсъден с г-н Плевнелиев след встъпването му в длъжност. И аз нямам никакви съмнения, че ще бъде отчетено неговото мнение. Но настройката, която аз имам е повече позитивна, отколкото негативна.

Водеща: Сега, тъй като неминуемо говорим за смяната на караула на "Дондуков" 2, не е тайна, бяхте противници с президента Георги Първанов по принципни въпроси, свързани с армията...

А. Ангелов: Не, никога не съм бил личен противник нито съм бил личен враг, нито той е бил мой личен враг. Ние имахме различия и продължава да имаме тези различия по някои негови изказвания, и вероятно ще продължим да имаме, след като той вече не е президент, различия по строителството на въоръжените сили. И предоверяването на съветническия апарт и затварянето на погледа, и запушването на ушите към това, което казва цивилната и военната експертиза в Министерството на отбраната, не е най-доброто, което може да направи един президент. Само това мога да кажа. Защото аз съм сигурен, че той не е навлизал толкова дълбоко като върховен главнокомандващ в състоянието на системата на отбраната, задачите, които решава конкретно българската армия. Неговите задължения като държавен глава са по-особени. Но аз считам, че не можахме да постигнем, въпреки че аз винаги съм проявявал диалогичност, но... Всъщност всичко тръгна от едно назначение, в което... след това проличаха доста принципни различия по отношение строителството на въоръжените сили между политическия екип и ръководството, военното ръководство, и президента. Тук напразно са опитите да се каже, че, тъй като аз съм генерал от резерва или запаса, аз някак си съм подавял военното ръководство. Няма нищо подобно. По две-три заседания на Съвета по отбрана, ние вече натрупахме толкова заседания на Съвета по отбрана заедно с военното ръководство, колкото може би две правителства преди нас са провели за целия си мандат.

Водеща: Сега, все пак в самия край на мандата на президента Първанов, ще дадете ли оценка като върховен главнокомандващ на българската армия?

А. Ангелов: Не, не бих искал да давам такава оценка. Оценката ще я прави историята. Има и много, според мен, и положителни неща, има и много неща, които бяха и можеха да бъдат направени по-добре от страна на президентската институция. Никога не бих се наел с оценка.

Водеща: Една скоба отварям, нещо, което лично аз като журналист винаги ще помня, вероятно и вие - 27 декември 2003 година, Кербала.

А. Ангелов: Да.

Водеща: Можеше ли това да не се случи, можеше ли България да не даде жертви?

А. Ангелов: Вижте, ла гер ком а ла гер, както казват французите, тоест винаги на война се случват и най-лошите неща, включително загуба на човешки живот. Аз считам обаче, че можеха да... пак можеше да се случи това, нещо подобно, както знаете, след това освен Кербала имаше и други жертви, на друго основание и по друга причина, но самият факт тогава, че българският батальон беше оставен сам като единствена бойна единица в този, бих казал, 300... тогава беше 300 хиляди, но той стига до 1 милион по време на поклонничеството по отделните празници на мюсюлманите там, оставан да опазва реда в този град, беше твърде амбициозна задача. И според мен можеше да се направи нещо по отношение на самото съгласие да се изпрати един-единствен батальон там само от България. Докато в първоначалните планове и влизало да има и друг батальон от, не мога да си спомня, мисля, че от Фиджи, но след това тази държава отказва да прати този батальон и така българите останаха сами. По фортификацията, отделянето им в два района. Вижте, има, има, имало е какво да се направи по-добре, но и сега от това свое положение не мога да се обърна с рязка критика към тогавашното политическо и военно ръководство, които взимаха трудни решения за много кратко време.

Водеща: Добре. Да поговорим за Израел, защото в началото на седмицата бяхте на кратко посещение там. Сега, припомням накратко истерията отпреди две седмици тук покрай тиражираните от някои израелски медии информации, че, видите ли, "Хизбула" готви тук терористично нападение над израелски... По време на вашето посещение изчистихте ли тези недоразумения с вашите колеги или... Откъде тръгна всичко това?

А. Ангелов: Всъщност и преди моето посещение в Израел аз го знаех със сигурност, че няма официална информация от службите, с които ние партнираме, включително и служба "Военна информация", по отношение на готвен терористичен акт в България. Това беше едно изявление на един говорител на министерството на транспорта в Израел. Трябва да ви кажа, че в Израел политическата ситуация е сложна. Там управлява държавата коалиция от много партии, включително от съвършено различни политически позиции партии. От тази гледна точка е направено и това изявление, което всъщност от един електронен сайт тръгна по нашите електронни сайтове и оттам по медиите. Създаде се известна психоза, но аз не мисля, че това трябва да се повтаря. Българският народ трябва да чува своето правителство, когато то казва, че по линия на съответните служби, както по линия на ДАНС, така и по линия на разузнаванията, няма никакви данни за готвен терористичен акт. Едва ли не беше измислено, че в автобус с израелски туристи има бомба, е била... Вижте, пак повтарям своята теза за конструкциите. Аз винаги съм съветвал... всъщност в разговора между един интервюиращ и интервюиран трябва да има доверие, трябва да се чува онова, което казват единият и другият, а не въпросите де си задават и да си давате реторичните отговори веднага на този въпрос, изхождайки от собственото си мнение. Аз нямам никакво образование по журналистика, но моето логично възприятие по този въпрос...

Водеща: Напротив, безкрайно сте прав за доверието между интервюирания и интервюиращия...

А. Ангелов: Трябва да има доверие, да.

Водеща: ... защото, първо, тогава се получават най-смислените разговори и... За новините тук не коментирам.

А. Ангелов: В Израел основното беше да подпиша две споразумения, които са много важни - за продължаване на етапа на стратегически диалог и на усилено партньорство с Израел, държавата Израел. Аз подписах едно споразумение, което касае съвместни учения на територията на двете страни с определени условия, твърди, и съответно права и задължения на личния състав на участващите подразделения в тези учения, как те да се провеждат, как те да се подготвят и т.н. Това беше по-важно за мен като министър на отбраната. Освен това беше ми възложен мандат да подпиша едно... всъщност меморандум за разбирателство между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, от една страна, и Министерството на отбраната на държавата Израел за взаимодействие между двете отбранителни индустрии. Това бяха основните ми задачи и много плодотворен разговор, и вечеря всъщност, проведохме с вицепремиера и министър на отбраната Ехуд Барак.

Водеща: Само за минута да ви върна на заплахите за националната ни сигурност. Ако не "Хизбула", то кои са истинските заплахи за националната ни сигурност в момента?

А. Ангелов: Средата е много динамична по отношение на развитието дори на някои организации, които ние сме свикнали да наричаме терористични. Вижте колко години организацията "Мюсюлмански братя" беше забранена в Египет. Сега те имат политическа партия, която спечели изборите за парламент в Египет. "Хизбула" е управляваща партия в момента. Затова казвам, че... Естествено, напрежението между "Хизбула" и Израел съществува, това няма кой да го отрече, но аз и в своите разговори приветствах възстановяването на диалога за мирния процес в Близкия изток. Както се знае, на 3 януари беше проведена една среща между Израел и Палестина. След това, доколкото знам, на 13 януари, преди аз да отида, е била също проведена среща. Има стремеж и от двете страни да спазват онази пътна карта, която беше начертана, макар и с известно закъснение, от така наречения квартет - Европейския съюз, ООН, САЩ и Русия, и аз силно се надявам, че ще доведат до определен резултат и ще се намали напрежението в този район на света.

Водеща: Добре, да завършим с Челопечене, кога там ще спре да гърми и да трещи? Ето вчера отново инцидент с редник Стефан Михалев, който е пострадал, слава богу, не много сериозно при взрив на боеприпаси.


А. Ангелов: Да. Вече 90 хиляди различни снаряди и патрони са извадени от това място, когато гръмна Челопечене преди три години. Ще продължи работата поне до пролетта. Но специално за този случай, има, така, фрапиращо нарушение на мерките за безопасност. И аз съм възложил пълно разследване да се направи и ще взема много строги мерки срещу нарушителите на мерките за безопасност.

Водеща: Фрапиращо нарушение по вина на редник Михалев или по вина...


А. Ангелов: Не на редник Михалев, по вина на неговите командири там, които го ръководят. Освен това трябва да кажа, че той е добре, едното му око е възстановено на сто процента, другото заради оток има малко ограничение, но ще се възстанови напълно. Има пет рани от осколки по лицето, които се надяваме... и лекарите ни убеждават, че няма да има последици за него. Това е добре, това е малкият дявол, но в никакъв случай няма да избегнат своите строги наказания виновните лица за нарушение на мерките за безопасност.

Водеща: Това щях да ви питам, дали ще избегнат наказанията тези, които са виновни.


А. Ангелов: Както имаше наказание във връзка с изчезналите гилзи от Челопечене преди време, така ще има и строги наказания сега.

Водеща: Добре. Благодаря ви за този разговор. Това беше министърът на отбраната Аню Ангелов.

А. Ангелов: Благодаря ви и аз.

Водеща: Успешна година ви пожелавам.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Сержант Дойчев 23 яну 2012, 12:07
   
  0
   
  0

  Не в президентството, дядка! В най-близкото пенсионерско кафене ти е мястото! Да дойде някой който ще гради - ти каквото можа разруши вече!

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка