Тържествено откриване на новата експозиция на Музея на авиацията в Крумово

Pan.bg 14 окт 2012 | 20:24 views (8856) commentaries(4)
img pan.bg
Днес с изключително тържествена церемония президентът на Република България и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев откри новата експозиция на Музея на авиацията в Крумово. На събитието присъстваха още министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, кметът на Пловдив Иван Тотев, командирът на авиационната база Крумово и Граф Игнатиево бригадни генерали Златко Златев и Цанко Стойков, директорът на НВИМ г-жа Соня Пенкова, директора на Музея на авиацията г-жа Рада Банялиева, офицери, сержанти, войници, ветерани и граждани.

image image

image image

Бяха обявени резултатите от дарителската акция по възстановяване на водосамолет (хидроплан) АРАДО – 196 А – 3 „Акула, инициирана от президентът Плевнелиев (сам предоставил 3000 лв лични средства), който благодари на дарителите, подпомогнали авиационната кауза, с която са възстановени още девет самолети-експонати от музея. В благородната дейност са се включили много доброволци с различни професии и възраст – авиационни фенове, ученици, студенти, съдия, ветерани.Особено ценна е помощта оказана от ВВС и авиобаза Крумово.
image image

image image

image image

Трябва да се подчертае и изключителната инициативност на колектива на самия музей и особено на директора му г-жа Рада Банялиева, която само за една година успя да промени облика и визията на авиационния музей. Новата експозиция е на изключително високо ниво и всичко това е постигнато в условията на финансова криза.

image image

image image

В приветственото си слово президентът Росен Плевенлиев почерта, че Пловдив има нужда Музеят на авиацията да е в града, като добави, че президентската институция и правителството ще направят всичко възможно за реализирането на тази идея. Така много повече хора, особено деца и ученици, ще имат възможност да се докоснат до славната история на българската авиация и космонавтика. Идеята има както много предимства, така и редица недостатъци, но предстои да се направи внимателен анализ.
Директорите на НВИМ и Музеят на авиацията използваха възможността да изразят желанието си пред висшето държавно и военно ръководство да получат в експозицията редица други ценни самолети – правителствения Ту-154 (с няколко неуспешни опити да бъде продаден на търг), Су-25, L-99 и др.

/бел. Ред. Необходима е нова нормативна база, за да може по няколко образци от излизащата от въоръжение авиационна и друга военна техника директно да се предоставя на военните музеи в страната. Така ще се избегне унизителното положение да нямаме редица известни и по-малко известни самолети, които са били експлоатирани от военната и гражданска авиация, да липсват в статичната експозиция – един от най-фрапиращите примери е Me-109G...Наскоро бяха продадени за скрап редица ценни модификации на МиГ-21. И една идея към висшето държавно и военно ръководство, както и към бизнесмените, ако някой от тях чете написаното тук – при контакти на международно ниво може да предложите на вашите колеги евентуално дарение за музея във формата на самолет, излязъл от въоръжение в тяхната страна. Добър пример е дарения изтребител Tornado в НВИМ-София), както и размененият МиГ-19 преди доста години с Турция изтребител F-104 Starfighter.


Предстои още много работа по възстановяване на останалите експонати, изграждане на нова закрита изложбена площ. Откритата на 13 март 2012 година от Президента на България Росен Плевенлиев дарителска сметка продължава да е отворена и всеки, който има възможност и желание може да преведе пари по нея:
Национален военноисторически музей
УниКредит Булбанк
IBAN – BG10UNCR96603107052411
с текст „За реставрация на експонати на Музея на авиацията”, като посочи за какво желае те да бъдат използвани.

image image

image image

Но началото е поставено. Идва и новото поколение…

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Констатация 14 окт 2012, 20:51
   
  0
   
  0

  Един познат казваше: "Щом една държава има повече техника в музея отколкото в казармите - ***** в държавата" ...

 2. #2
  Ефрейтор 14 окт 2012, 23:14
   
  0
   
  0

  от истината много ни боли ...

 3. #3
  Господинов 15 окт 2012, 04:28
   
  0
   
  0

  Най-странното е че в американски музей има доста повече български летателни апарати, от колко в музея в пловдив. Там(в америка) ест президента не отива на Тържествено откриване на новата експозиция, и да дари 2000$ ...абе смешници

  п.с. махнете го от снимките този червей Аню Ньойски, че осира още повече пейзажа.

 4. #4
  Добри 15 окт 2012, 08:30
   
  0
   
  0

  Няма американски музей с над 60 български или летели в българските ВВС летателни апарата. Това са приказки, колкото да не се заспи.
  Като нямаме авиация, поне да съхраним спомена за нея.
  Затова направеното е страхотно. Разбира се, явно винилите са слагани в последния момент, поради което има нужда да се изпънат.
  Репортажът е много хубав - все едно, че съм бил там.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка