ФОТООКО: Откриха Монумента на авиацията

Pan.bg 17 окт 2012 | 09:44 views (5359) commentaries(6)
img Снимки - Д.Ставрев, Кристиян Благоев - сп.КРИЛЕ

Вчера точно в 14,00 часа бе открит монумента на авиацията и българските ВВС на площад "Авиационен" в София.
Монументът, който представлява десетметрови стилизирани криле, символизиращи полета на българските авиатори и орел – символ на военновъздушната мощ, бе открит от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев. Крилете олицетворяват единството между петте рода войски в състава на Военновъздушните сили, а трите крила, които се извисяват в центъра на композицията са израз на приемствеността между миналото, настоящето и бъдещето на българската авиация.
Независимо от трудностите, въпреки кризата нашите ВВС успешно изпълняват своята главна задача да защитават въздушнот опространство на Република България, подчерта в словото си президентът. И достойнството и суверенитета на една от първите държавности в Европа, допълни той. Българските ВВС, каза още държавният глава, са сигурен гарант на въздушния суверенитет на страната и надежден партньор при изпълнение на съюзническите ангажименти в НАТО. Той връчи на командира на ВВС генерал-майор Константин Попов почетния знак на президента.
Подкрепата на висшето държавно и военно ръководство е изключително важна за бъдещето и славата на българските Военно въздушни сили, каза командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов, след като благодари на президента Росен Плевнелиев за участието му в тържествата по повод на юбилея и съпричастността му към войските.

Той подчерта подкрепата на министъра на отбраната Аню Ангелов и неговия екип, на кмета на София Йорданка Фандъкова, на екипа на министъра на културата Вежди Рашидов и на фондация „Български ВВС” с председател генерал-майор от резерва Евгени Манев, който е основният инвеститор.
Част от събраните средства са дадени лично от пилотите и от хората от българските авиобази и ВВС.
На откриването на монумента участваха още министърът на отбраната Аню Ангелов, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов, заместник-командирът на ВМС комодор Георги Мотев, бригадните генерали от ВВС Цанко Стойков, Златко Златев и Ваньо Славеев, генерали, адмирали, офицери и сержанти, ветерани от авиацията, представители на военно-патриотичните съюзи.


Орелът на върха на Монумента
image

Първоначално бе предвидено да се свали парашута, но после ген. Попов разпореди тази част от церемонията да отпадне
image

Генералите от ВВС и видовете въоръжени сили
image

Президента и върховен главнокомандващ лично преряза лентата на монумента, но му прави чест че даде двете лентички на министър Ангелов и на ген. Попов. Миг след това над площад "Авиационен" прелетяха 3 броя МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево
image

Представители на БПЦ благословиха монумента и присъстващите
image

Президентът Плевнелиев връчи "Почетния знак на Президента" на ВВС
image

image

image

image

image

image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  DDT 17 окт 2012, 12:39
   
  0
   
  0

  Преславе, преглеждайте текстовете преди да ги публикувате. "...благосломиха", "...на Президента на ВВС", "...ген. Попов", "...пл. "Авиациоен" . А в някой от разделите имаше една статия, не се сещам коя, която беше уникум както от страна на правописни грешки така и на граматически . Все пак сте сериозен сайт и Ви посещават сериозни хора.

 2. #2
  Preslav 17 окт 2012, 12:58
   
  0
   
  0

  Благодарим за забележките! Такива като вас са нужни. От толкова вълнения и 3-4 събития вчера - не остана много време да редактираме текстовете. Честит празник на всички ви!

 3. #3
  DRUG 17 окт 2012, 13:36
   
  0
   
  0

  Честит празник на всички !
  Като форма на груба проява на неуважение,обаче бе това да не се съобщят имената на чуждите спонсори участвали финансово в цялостното събитие по честването на 100-годишнината още повече,че техни представители бяха при откриването на паметника.Няма да кажа,че те са само три компании,които по никакъв начин не са съпричастни към 100-годишнината на чуждата за тях авиация!Всичко това е форма на уважение от тяхна страна!Не е заслугата на генерал Манев за събирането на средствата- той изигра своята роля на касичка по стар български обичай !Това е!Излагаме се !

 4. #4
  Preslav 17 окт 2012, 16:29
   
  0
   
  0

  Аз и за това болднах това, което исках да кажа. Че и хора от ВВС са дали пари. А вчера това не се каза по време на словата... Каза се "искам да благодаря и на всички други, които помогнаха за паметника"...

 5. #5
  Reserve officer 17 окт 2012, 18:29
   
  0
   
  0

  Хубава е и инициативата и самият монумент! Поздpавления! Дано само след Аню Ньойски и пенсионеpската му банда да не останат само монументи и паметни плочи за това, че някога сме имали силни Въздушни войски...

 6. #6
  ЗевзеГ 17 окт 2012, 19:14
   
  0
   
  0

  Га умря, га поповете я упяха, га и дигнаха монумент???

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка