Полк. Данев: Безмер има стратегическо значение и място в бъдещето

Pan.bg 22 окт 2012 | 13:01 views (4169) commentaries(9)
img Полк. Димитър Данев, командир на База за предно разполагане Безмер пред списание Клуб КРИЛЕ относно юбилея на ВВС

Какво е мястото на летище Безмер в историята на българските ВВС?

В исторически план, летище Безмер е дало на историята на българските ВВС онова, за което е предназначено всяко инфраструктурно съоръжение с такова предназначение. Стотици мъже, които хиляди пъти са се откъсвали от прегръдката на бетона, раздирайки с грохот небето над Тракия в стремежа си напред и нагоре, са се завръщали пак там, за да се подготвят за следващия си полет. И така повече от 60 години в служба на Родината, давайки своя принос за спокойния сън на българските граждани. Но летището е едно съоръжение и лишено от хората и техниката си, то е неспособно да добави и ред в славната иначе военна история на България. Затова ще си позволя да перифразирам въпроса Ви, подменяйки понятието летище с авиобаза или авиационно формирование, като организационна единица от състава на ВВС на Република България.
Авиобаза Безмер е жив организъм, който притежава способности и добавя такива към способностите на ВВС на Република България, участвайки в изпълнението на мисиите и задачите на ВВС, а това ни прави част от една система. Фактът, че тази система функционира вече век и постига поставените пред нея цели – Териториална цялост и Въздушен суверенитет, ни дава основание да се гордеем, че сме част от нещо значимо въпреки скромните шест десетилетия, които имаме зад гърба си. Разбира се има факти, които ни отличават в исторически план, но основните етапи и процеси, които описват историята на всяка авиационна база: изграждане, утвърждаване, усвояване, тренировки, учения, дежурства, превъоръжаване, модернизация са и нашата история.
През годините съставът на авиационното формирование участва във всички крупни учения, провеждани в БА. През 1962 г. завоюва първо място във въздушно-стрелковите състезания, а на следващата година става абсолютен първенец по бойното използване на самолета в рамките на ВВС. През 1973 г. му е присъдено званието „Поделение – отличник, първенец във войските на ВВС”. На възобновените през 1993 г. и провеждани във войските на ВВС авиационните състезания „Висини”, екипажите от авиобаза Безмер са на първо място през 1993 г., 1994 г., 1995 г. и 1997 г. От 1998 г. до сега базата трупа ценен опит с участията си в 6 учения на НАТО „Кооператив кий”, проведени в Турция, Румъния, Франция и в България, и в редица двустранни учения, обучения и тренировки, включително и като домакин на част от тях. Традиционно е и ежегодното участие на авиобаза Безмер в международните военноморски учения „Бриз”, както и в тактическите учения с бойни стрелби на формирования от ВВС на ЗП на ВВС „Шабла“.

Това е място, което сме завоювали с труд и себераздаване, но те не са запазена марка само на безмерци. Това е специфична черта в характера на мъжете и жените, които дават облика на съвременните ВВС на Република България.
Накрая да не прозвучи нескромно, но американски експерти в сферата на глобалната сигурност са определили авиобаза Безмер като една от 6-те най-важни военни бази в света извън територията на САЩ заради стратегическото си разположение (списание Foreign Policy, “The List: The Six Most Important U.S. Military Bases” By Daniel Widome, May 13, 2006). Това е факт оценен още по времето на въоръжените конфликти в Европа от началото на миналия век и те го потвърждават в наши дни. В този контекст, уповавайки се на историята и настоящето, вярвам че авиобаза Безмер има своето място като част от трансформираните ВВС на Република България и в бъдеще.
Какво ще пожелаете на колегите си от военната авиация за вековния юбилей?
Юбилеите са повод за радост и гордост. Така е и сега - 100 години българска бойна авиация! Ще пожелая на всички колеги здраве и успехи в професионален и личен план. Да не забравяме и семействата си, които ни обграждат с разбиране и грижи, независимо че понякога ги подлагаме на лишения. И ако срещаме трудности с мотивацията си сега е момента в който трябва да погледнем назад и да си спомним за мотивите, които са ни движили когато ставахме част от ВВС на Република България, да почерпим дръзновение от примера на основоположниците и да потърсим вдъхновение в подвига на ветераните и героите от войните.
В професионален план искам да пожелая на колегите си да бъдат още по-усърдни в подготовката си, за да съумяват да извличат максимума от всеки полет и да имат късмет никога да не изпадат в положение на прекъсване на летателната подготовка по една или друга причина.
Използвам възможността да благодаря от страниците на списание „Клуб КРИЛЕ” на личния състав от БПР-Безмер за усилията, които полага. Изправени сме пред вероятността да посрещнем вековният юбилей без изправна АТ и това ни лишава от възможността да демонстрираме способностите си. Имайте вяра в бъдещето и способностите си така както са вярвали поколенията преди нас.
Трудно е да се предположи със сигурност дали ВВС ще срещнат своя 200 г. юбилей, а и дали някой от четящите тези редове ще присъства на него, но ние сме тези, които могат да го направят възможен. Всеки ден с действията си всеки от нас прави бъдещето на БЪЛГАРСКАТА БОЙНА АВИАЦИЯ възможно. Нека наследниците ни го посрещнат с гордост.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  1 22 окт 2012, 14:25
   
  0
   
  0

  Каквото и да говори командира, базата отива към закриване и няма връщане назад.

 2. #2
  2(до 1) 22 окт 2012, 14:56
   
  0
   
  0

  Не бързай да се радваш! И преди се е случвало да ни закриват!

 3. #3
  muncho 22 окт 2012, 15:17
   
  0
   
  0

  Безмер не трябва да се закрива. Графа не е достатъчен. Източна България и териториалните води са недостижими без Безмер.
  Все пак трябва да има коректив на Графа, да има друго отношение и мислене.

 4. #4
  петрова 22 окт 2012, 15:30
   
  0
   
  0

  Господа това са последните издихания на безмерци...Данев се оттегля на пенсия и всичко приключва.

 5. #5
  mikizh 22 окт 2012, 22:14
   
  0
   
  0

  Дами и господа разберете едно: "Ако това са последните издихания на БЕЗМЕРЦИ, то това са последните издихания на военно въздушните ни СИЛИ и се преравняваме към средностатистически Аероклуб!"

 6. #6
  awiator 22 окт 2012, 23:19
   
  0
   
  0

  Ние отдавна сме със възможности на този аероклуб сравнено с възможностите които имаше бойната ни авиация, но...явно такива са желанията на хората продиктувани от едно друго място което е мнооого далеч от нашето географско местоположение и нашите управленци безропотно се съобразяват с тях. Жалко....наистина жалко е сегашното би положение сравнено с годините от 1912 до сега

 7. #7
  Ангел 23 окт 2012, 01:03
   
  0
   
  0

  Така е! След като хора като Мишо Михайлов и Господин Минчев се пенсионираха значи надежда няма! А не забравяйте, че на Данев му е обещано генералско звание лично от ББ, така че него не го мислете! На мен лично ми доставяше удоволствие, когато Су-25 прелитаха на 30 метра над 68ми и 66ти блокове над Графа (квартал на Ямбол(да не се бърка с псевдобазата до Пловдив))Летяха и над село Бояново, когато там имаше зенитен полк и ставаха здрави тренировки, а сега.....Боже помилуй!

 8. #8
  awiator 23 окт 2012, 21:16
   
  0
   
  0

  Като го знаем г-н Премиера как си спазва дадените обещания и като каже "Добър ден" трябва да гледаме къде е слънцето.... нищо чудно ако полковник Данев се пенсионира само с мечтата за генералските лампази. То и не остана много време, когато сегашния Премиер би могъл да изпълни обещанието си.Освен ако не разчита на поне още един мандат, но нека не се губи надежда...остана поне още един 6 Май догодина преди изборите и току виж че обещаното станало завещано, както се казваше в една хубава българска поговорка

 9. #9
  nasko 25 окт 2012, 13:15
   
  0
   
  0

  Преславе, действаш субективно. Няма да ти вярват , че си безпристрастен.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка