Утре: Парламентът ще гласува бюджета на МО, неподкрепен от ресорната комисия

Pan.bg 07 ное 2012 | 17:15 views (4569) commentaries(13)
img otbrana.com

Народното събрание ще обсъди и гласува на първо четене утре Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2013 г. Интересното и тревожното е, че всички парламентарни комисии излизат с положително становище, докато Комисията по външна политика и отбрана е записала в доклада си: „Предлага на Народното събрание да не приеме на първо гласуване Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2013 г.” След приключването на обсъждането в комисията се проведе гласуване, завършило с резултат осем гласа „за“, шест гласа „против“ и два гласа „въздържал се“. Т.е. становището е негативно.

Защо депутатите са против проекта на бюджет на МО? От доклада става ясно, че проблемите са свързани с изменените условия за пенсиониране на военнослужещите; с предвиденото намаляване на капиталовите разходи и дисбаланса в отношението им към разходите за издръжка на личния състав; с финансовото обезпечаване на бойната подготовка, особено във Военновъздушните сили; със средствата за участие на контингенти от въоръжените сили в мисии и операции зад граница. Обърнато е внимание и на проблема с издръжката на Военномедицинската академия чрез бюджета на МО.

Колко не достига на военния бюджет, за да бъде подкрепен от членовете на комисията?

С проекта на бюджет на МО за 2013 г. са разчетени разходи в размер на 1, 080 465 000 млрд.лв. Предвиденото увеличение на разходите в размер на 99, 835 000 млн. лв. е в резултат на увеличения размер на заплатите на военнослужещите и цивилните служители, както и на осигурителната вноска за фонд „Пенсии” на военнослужещите. Според някои изчисления, за да бъде бюджетът на МО 1,5 на сто от брутния вътрешен продукт, каквото е изискването на приетата от този състав на Народното събрание Бяла книга за отбраната и Въоръжените сили, са необходими още малко повече от 110 млн.лв. Преди няколко дни министърът на отбраната Аню Ангелов спомена за 60-70 милиона. Само за Стратегията за въвеждане на Универсални мобилни далекосъобщителни системи (UMTS) и на Плана за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-Т) в Република България ще трябват 48, 050 млн. лв. За изпълнение на Инвестиционния план-програма на Министерството на отбраната до 2020 г. и Плана за развитие на Въоръжените сили на Република България са необходими 32, 743 млн. лв. По Проекта за реконструкция и електрификация на железопътна линия Пловдив-Свиленград (GSM-R) – ще отидат 21, 715 млн. лв.

Лошото е, че според бюджетните прогнози на Министерския съвет, приети с правителствено решение в началото на октомври, процентът 1,5 от брутния вътрешен продукт, като разходи за МО няма да бъде достигнат до 2015 г. За да се случи това за 2014 г. ще бъдат необходими още 184, 526 млн. лв., а за 2015 г. – още 225, 667 млн. лв.

В този смисъл, ако Народното събрание подкрепи утре и по-късно на второ четене бюджета за отбрана за 2013 г., то ще потвърди тенденцията на безпаричие в армията, което ще се отрази най-вече на социалния статус на военнослужещите и на по-нататъшната модернизация.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 13

 1. #1
  итс 07 ное 2012, 18:55
   
  0
   
  0

  Мнозинството ще гласува както му каже Тиквата,на когото не му пука за БА!За това следващото мирно шествие да е пред парламента!

 2. #2
  Ум Белия Делфин 07 ное 2012, 19:51
   
  0
   
  0

  Минат ли предложенията на първо четене и голямото писане на рапорти ще започне.
  Хората все още се надяват че безумицата ще спре.
  Впрочем- умирам си да разбера реалната бройка на подадените рапорти.Някой инфо има ли?

 3. #3
  Joan 07 ное 2012, 20:15
   
  0
   
  0

  Da izsahne rakata na vseki deputat koito glasuva srejty BG Army !!!!

 4. #4
  XAHKPYM 07 ное 2012, 20:47
   
  0
   
  0

  Някои пак не са разбрали!!!
  Промените за възрастта за пенсиониране са предложени е бюджета на държавното обществено осигуряване.
  Не виждам колеги какво чакате - по добре в тази армия няма да стане, а точно обратното. До края на тази година ще са последните млади военни пенсионери.
  На мен ми писна всяка година да се стресирам по 2-3 месеца, пуснах рапорта и в петък ми е последния работен ден.

 5. #5
  Meetyou 07 ное 2012, 22:30
   
  0
   
  0

  Какви вълни чакате и какво ще започва тепърва? Още малко им остана на тези които искат да се възползват от възможността да си тръгнат от БА. Министъра може и да разправя че дава резолюция на всеки рапорт в 14 дневен срок но не занравяите колко време минава докато стигне до него. Всички рапорти след 19 ноември най-вероятно ще останат без заповеди за освобождаване или по-лошото - със заповеди за освобождаване след 01.01.2013г. Хайде успех!

 6. #6
  Major 07 ное 2012, 23:18
   
  0
   
  0

  На всеки гласувал тези промени му пожелавам бял ден да не види, за хапка хляб да проси, до мойта порта да стигне и аз нищо да нямам да му дам...и жлъчките да им се пукнат дано!!!

 7. #7
  Major 07 ное 2012, 23:24
   
  0
   
  0

  На всеки гласувал тези промени му пожелавам бял ден да не види, за хапка хляб да проси, до мойта порта да стигне и аз нищо да нямам да му дам...и жлъчките да им се пукнат дано!!!АМИН!

 8. #8
  mill47 08 ное 2012, 09:29
   
  0
   
  0

  И това доживяхме да видим. Да отива в парламента проект, неподкрепен от ресорната комисия, в която управляващите имат мнозинство. Интересно кой от представителите на ГЕРБ в комисията е бил против или се е въздържал. По принцип те гласуват единно, под строй и по сигнал като навремето "комунистите щурмуват небесата, комсомолците след тях вървят. Може би някой е отрезнял от илюзията "ГЕРБ". Вече всичко е ясно, кой управлява в ГЕРБ-Бойко и Симеончо Американеца. Бойко заяви, че отбраната не е приоритет на това правителство, Симеончо го подкрепи с негативен за отбрана и сигурност проект на бюджет и всички в парламента ще го приемат. Няма значение какво мислят министри, депутати, народ. И няма значение кой ни е министър. Ако продължи така, догодина ще вземат и 20-те заплати и ще ни изравнят с всички държавни служители. На всички е ясно, че счетоводителят Симиончо не е финансист и икономист. Той няма полтика за натрупване на приходите в хазната и е превърнал държавата в най-големия бирник в историята ни. Само с данъци, такси, глоби и намаляване на разходи не се прави държава. Без подкрепа на бизнеса, на икономиката и увеличаване на покупателната способност на населението не се създава просперираща държава. Пълен провал на програмата на управляващите. Дано и Боката разбере това, иначе ще духа супата. Бялата книга и инвестиционния план на МО са пълен фалшимент, който никой няма намерение да изпълнява, както и при предишните планове. Ще се изпълни само плана за съкращения в армията и догодина ще започне да се прави следващия план. Да ни е честито...! Ама нали и ние сме едни. Роби сме си били и такива ще останем още дълги години. Слушкаме, траем си, керванът си върви и ония горе си правят каквото си искат. Бойко ще си строи магистрали и ще раздават със Симеончо индулгенции, а хората ще ровят в кофите с боклук. Няма действащи профсъюзи, няма реална икономика, няма защита на собственото производство, нито ефективна социална политика в интерес на хората. Радвайте се деца на утрешния ден. Ако оцелеете до тогава...!Чао

 9. #9
  Аз-1 08 ное 2012, 09:54
   
  0
   
  0

  Не виждате ли,че нещата за БА вървят от зле на по-зле за жалост?Пари за напред все повече няма да има,и на 20-те заплати им се клатят краката много здраво .Отвсякъде ни бастисаха много яко,както никога до ден днешен не е бивало.Направиха ни сами да си говорим и да треперим ден за ден.За това Аз вече от 7 дена съм вън от армията.Не,че "навън" е ок. ,но поне простотията и това безумно напрежение го няма.Пожелавам на всички оставащи да запазят спокойствие и да не се срастватат в службата много,много......защото няма за какво.

 10. #10
  DDT 08 ное 2012, 11:06
   
  0
   
  0

  "Бизнес се прави со пари и со дупе. Пари нема! Действайте!" Казано накратко и образно, това е посланието на "Бюджет2013" в частта му за МО. Всеки има глава на раменете си не само да пази равновесие с нея, а и да взема решения.

 11. #11
  Faust 08 ное 2012, 12:41
   
  0
   
  0

  По моя вътрешна информация и с малко съпоставки само рапортите от офицери във ВВС към момента са около 60-70.

 12. #12
  полковника 08 ное 2012, 14:31
   
  0
   
  0

  Путин уволни Сердюков. Бойко се прави на Путин. Армията и обществеността не харесват Аню А. Борисов трябва да уволни А. Ангелов, за да спаси себе си, а може би не само него, а половината Министерски съвет и депутати от ГЕРБ>

 13. #13
  новопостъпил офицер o.р. 08 ное 2012, 14:39
   
  0
   
  0

  Колеги, на тези са им преброени дните, но пакостите им за БА ще останат.Тези които могат да се пенсионират по сегашният чл.69 от КСО е добре да го направят веднага-след дни ще е късно....

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка