Нов удар за Ангелов. Оневиниха напълно двамата безмерци свързани с ракетите

Pan.bg 07 мар 2013 | 22:18 views (6282) commentaries(9)
img В днешния брой на в.Труд се акцентира върху окончателното оневиняване на двамата безмерци, които бяха обвинени от министъра на отбраната Ангелов, че са изнасяли нелегално ракети от авиобазата.
Вестникът пише, че военната прокуратура в Сливен е отсъдила НЕВИННИ, за майор Николов и сержант Йорданов. Във вестника е записано, че ракетите наистина са били предназначени за ВМЗ-Сопот и за това е имало неоспорими документи.

Това е нов удар по министъра на отбраната Аню Ангелов.
Припомняме, че всичко бе скалъпено с цел да се омаскари авиобаза Безмер, както и ударът от гръмналите складове на "Берета трейдинг" и опетненият имидж на Цветанов и МВР да попремине, като медийния шум да бъде привлечен от намерените в бус ракети след добре изиграна спецакция.


Циркът обаче не свършва дотук - майор Николов е подложен на репресии от страна на МО и Ангелов, който му връчва неочаквано и неправомерно чрез свои хора документи за уволнение. От неочакваната вест майорът се шокира и се заключва в колата си, като го ограждат доста хора и го принуждават да излезе и да подпише заповедта си за уволнение. С това министър Ангелов още веднъж доказва омразата си към армията.

ПИТАМЕ - НЯМА ЛИ МИНИСТЪР АНГЕЛОВ ДА СЕ ИЗВИНИ НА ВСИЧКИ, СЛЕД КАТО ПОВТОРИ НЯКОЛКО ПЪТИ, ЧЕ БЕЗМЕРЦИ СА ВИНОВНИ И ПРЕДСТОЯТ СЕРИОЗНИ МЕРКИ ЗА ТЯХ!

Редно е и самият премиер в оставка да се извини, след като и той заяви, че трябват "тежки наказания".

Ето и цялата история от в.СЕГА:

"На 5 юни миналата година взрив в склад с боеприпаси на фирмата "Берета Трейдинг" край Петолъчката уби трима души. Институциите се втурнаха да имитират дейност - да спасяват, разследват, възстановяват, обвиняват. Два дни вътрешният и военният министър се опитваха да отхвърлят обвиненията за слаб контрол върху унищожаването на ненужни боеприпаси. В нагорещената от обществено недоволство обстановка властта имаше спешна нужда от събитие, което да поизчисти имиджа й на безотговорна.

То, естествено, дойде. Само два дни по-късно МВР залови микробус със 103 неуправляеми ракети "въздух-земя".

Главният секретар на вътрешното ведомство Калин Георгиев обяви акцията като крупен успех в борбата срещу злоупотребите с боеприпаси. А премиерът Бойко Борисов, в типичния си стил, заяви: "Тези 100 и колко ракети, които заловиха колегите от МВР - това е такова безразсъдство вече. И се надявам сега Военна прокуратура да повдигне обвинения и в края на краищата - тези хора да получат тежки наказания. Сто и няколко ракети - това са близо тон тротилов еквивалент, и то - от най-мощните. Този бус, ако случайно претърпи авария, катастрофа по време на движение по магистралата, не дай Боже, с автобус, камион, ТИР или еди-какво си, просто ще стане кратер и ще изгинат много хора. Това е не само престъпление, това е безразсъдно престъпление. И те трябва да отидат сега, още повече че са и военнослужещи, много години в затвора - за превенция, да внимават какво правят". За рисковете, които подобен товар предизвиква, както и за критиките относно поведението на двамата военни, министър-председателят най-вероятно има право.

Само, че твърдението, че това е огромен успех на МВР малко издиша.
Сержант Живко Йорданов и майор Николай Николов са подсъдими за присвояване, затова, че са предали на други лица голям брой боеприпаси, както и че не са изпълнили заповед на преките си началници. Делото се води от военно-окръжната прокуратура на Сливен. Всъщност от разследването става ясно, че двамата не са имали намерение да извлекат финансова изгода. Мотивите им са били далеч по-тривиални - да отърват дисциплинарно наказание и може би уволнение.

За какво става дума? Майор Николов е началник на логистиката в авиобаза "Безмер", сержант Йорданов пък отговаря за склада, където са се съхранявали въпросните ракети. Часове преди МВР да залови пълния с боеприпаси микробус на пътя Ямбол-Сливен двамата са дали разрешение
въпросните боеприпаси да бъдат изнесени от авиобаза "Безмер". "Направено е с цел да избягнат дисциплинарно наказание, тъй като голяма част от тези ракети не са били заприходени", казва говорителят на сливенската военно-окръжна прокуратура полковник Христо Тинев.

Всъщност Николов и Йорданов никога не са се качвали в заловения от МВР бус. Возилото е собственост на ВМЗ-Сопот. Техни са и 6 от 103-те ракети. Другите 97 обаче не са. "Те са се трупали години наред, просто са оставали от различни учения на пилотите", казва Тинев. Според прокуратурата вината на двамата военни е в това, че въпросните боеприпаси не са били заприходени по съответния ред и насочени за унищожаване. "Двамата не са търсели материална изгода", убеден е говорителят на военното обвинение. Николов и Йорданов са имали предишни дисциплинарни наказания за подобни нарушения и са се страхували, че този път може и да ги уволнят. Затова им хрумва идея да изпратят всички ракети на военния завод и така да си решат проблема. Така или иначе двамата военни стигнаха до предупреждение за уволнение

"Служебните проверки са установили, че случаят от "Безмер" е изолиран, виновните са наказани строго - с предупреждение за уволнение и понижаване на военното звание с една степен са наказани четирима от авиобазата. Други четирима, отговарящи за контрола в различни структури на бойната авиация - с мъмрене", заяви след случая военният министър Аню Ангелов.

Николов и Йорданов се обаждат във ВМЗ-Сопот и им казват, че при тях има боеприпаси, които подлежат на връщане. Според прокуратурата от завода не са знаели точната бройка на ракетите, не са видели нищо нередно и са изпратили буса си да ги прибере. И така служителите на ВМЗ-Сопот натоварват вкупом боеприпасите и потеглят обратно.
Разбира се, загадка в случая остава как точно са попаднали на МВР. Според неофициална информация от вътрешното ведомство са имали оперативни данни какво се готви. Другият вариант е случайна проверка, който не изглежда много вероятен. По този въпрос се мълчи."
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  Cyber 07 мар 2013, 22:36
   
  0
   
  0

  Сега остава да се надяваме, че обвинените незаслужено колеги ще бъдат възстановени на работа.

 2. #2
  о.р. старшина Духлев 08 мар 2013, 00:01
   
  0
   
  0

  Тоя шведерас Ангелов нямяли няй-някрая да си използва гъза по предназначение.Толкова беди и злини донесе на армията, че ако министър бе не той, а турчин щяхме да све вного по-добре.Сега като падна отвласт ще трябва да си иска комисионните, които взе едния вицепремиер, за да се вземет F-16 трета ръка. Да не забравяме, че в началото на андата си като министър на отбраната А.Ангелов удари със служебния си автомобил едно младо семейство , спряло на червен сфетофар. Тогава изкараха, че водача на спрелият автомобил е дал на заден ход и се ударил в автомобила на тоя тъпанар, бързащ за поредното соаре с ББ и Цв.Цв.Дано има възмездие, хемороиди да му излезат, да хърка и когато лежи на една страна.

 3. #3
  Бако ДОБРИ 08 мар 2013, 10:27
   
  0
   
  0

  Остава въпросът, кой ще компенсира, психическите ядове и материалните загуби, на опетнените военни?
  Някой помислил ли е какво са преживели от 07.06.2012г. до сега 07.03.2013г. 9 месеца ТОРМОЗ!
  ТРЯБВА ДА БЪДАТ КОМПЕНСИРАНИ, А ВИНОВНИТЕ ТРЯБВА ДА ИЗТЪРПЯТ НАЙ-МАЛКО СЪЩОТО ЗА ДА ВИДЯТ КАКВО Е ДА СИ ИГРАЕШ С ЧОВЕШКИТЕ СЪДБИ.

 4. #4
  niki 08 мар 2013, 13:38
   
  0
   
  0

  РАЗГЕЛЕ!!! Това го написах в един пост още преди месеци. То си беше съшито с бели конци. Редно е тиквата, ньойския и замесените чингизи да се извинят публично на хората чиито живот опропастиха. Редно е оправданите да бъдат възстановени на работа и да им бъдат изплатени компенсации за времето прекарано по арестите и то за сметка на бюджета на МВР, щото те изпълниха калната поръчка да се очерни армията..
  А ДОЛНИТЕ БОКЛУЦИ КОИТО ГИ ЗАМЕСИХА В ТОВА - НА СЪД...

 5. #5
  Илия Милушев 08 мар 2013, 14:33
   
  0
   
  0

  За такова провинение тези двамата заслужават да бъдат наказани с мъмрене, а ако командирите им са строги - даже със строго мъмрене.Оттам нагоре всичко е голям цирк буш и изцепки на комплексирани и задръстени големи началници и политици. Големите наказания трябва да се пазят за големи нарушения, иначе девалвират. Освен това целта на едно наказание не може да бъде да унищожи една кариера, защото тези хора трябва да бъдат полезни и след наказанието. След такова отношение към тях дали някой може да си мисли, че може да разчита на тях?? Проявата на прекомерна строгост и несправедливост по никаков начин не издига авторитета на налагащия наказанието - напротив!

 6. #6
  toyaga za аню 08 мар 2013, 15:02
   
  0
   
  0

  skoro mekereto aniu 6te polu4i rairan kostium i 6te tarka nara v pandela. dano se padne v kiliya s nyakoi haskovski mazen mangal ,kato samiya nego i mnogo da se obi4at!!!

 7. #7
  ц ц 09 мар 2013, 08:45
   
  0
   
  0

  Малей кви ни управляват...

 8. #8
  Христин 09 мар 2013, 17:19
   
  0
   
  0

  Къде са сега тия,които ги обвиняваха и наричаха ПРЕСТЪПНИЦИ?Ще имат ли достойнство да се извинят или тази думичка не им е понятна?

 9. #9
  b b 10 мар 2013, 23:24
   
  0
   
  0

  Живота в България е труден за всички, не само за несправедливо наказаните военни от Безмер. Затова е много добре, че се намериха смели мъже и жени да застанат и протестират пред неразумното поведение на министър председателя и неговия мини=стър на отбраната Ангелов. Най-хубавото е че скоро идва края на царството им.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка