Аню се превърна в най-мразения министър. И той греба от армейския черпак, но забрави. На лош танцьор топките му пречат

Pan.bg 09 мар 2013 | 12:14 views (4570) commentaries(13)
img На лош танцьор топките му пречат. С колеги и опозиция Аню оправдавата хала на войската
otbrana.com

Красен Гоцеделчевски


По-достойно е като си се окалял, да станеш, да се изтупаш, да се извиниш и да продължиш по-живо, по-здраво. Но генералът от запаса Аню Ангелов и министърът в оставка Аню Ангелов не е от тях. Той така и не разбра, че хората не мразят армията, а мразят него. Заради него рейтингът на войската отиде на кино, заради неговото перчене в парламента беше ненавиждан от депутатите, заради неговото високомерие журналистите му скубаха перушината през всичките четири години. И говори ни лук ял, ни лук мирисал. Той е прав, другите са криви.


Аню Ангелов изрежда анонимно някакви виновници за съкращенията и състоянието на армията от полковник и генерал нагоре. Кои са те ? Защо не ги назове с имената им. Страх го е, защото някои от тези хора могат да седнат на мястото му, други са с положение в обществото, трети са посланици, четвърти в президентството и не се знае какво може да му дойде на главата след време. И ми е чудно, защо се дели от от тази група хора, след като той и преди и сега е сърбал яко с държавния и армейски черпак.И той и други генерали козируваха яко на силните и управляващи партии, после се навеждаха да премине вятъра, както казваше бай Тошо, и отново виреха гребени, доколкото им позволяваха. Значи той бил борец за правдини, пък другите били виновни. Колко лесто си избърсва ръцете с другите. Но това е в стила му. Ту пак ще препоръчам книгата на полковник Каленицов, където Аню и генералската анювщина са показани пред прожекторите за ония години. Самият генерал от запаса още в началото на 90-те бе шеф в Сухопътни войски, сам се кичи навсякъде, че е бил и командващ, а сега други да носят отговорност за съкращенията и пагубните реформи за армията. Така е, защото за този човек, в армейските реформи, най-важно е било личното му оцеляване, а всичко друго е оставало на заден план. Докато след 1997 г. продажният му задник лъсва като калайд исан тиган и започват наколенките към един или друг властимащ и по-висок чин за лично оцеляване. Хуморески се говорят за неговите доклади като военен аташе от Лондон. Знаем, докъде стигна ВА под неговото мъдро управление. Сега от Аню се отрекоха дори тези, които го издигнаха за министър. Щом хули генералите-колеги, нека отговори на признанията на полковник Иванов за политизирането и краха на армията. Та нали и на него дължи изваждането си от нафталина на времето. Все други му виновни. На лош танцьор, топките му пречат, на крив .... Космосът му виновен, и още...
Най-лесното оправдание на слабите министри и генерали във времето е оправданието за несвършеното с обстановката и обективните обстоятелства. За провала си в армията Ангелов се измъква тъкмо с това. Помните ли, когато писахме, че в труския генерален щаб вдигнали наздравица, когато разбрали какъв военен бюджет е гласуван за България. За какво е един министър, ако не може да защити бюджета на войската. Оттук тръгва всичко. Останалото са маневри и похвати от пусто в празно. Той не издържа изпита при гласуване на военните бюджета и при всички тези случаи трябваше да си ходи. Направен беше за смях от юпито Дянков и по всички спорни въпроси за социалните заслуги на военните. Обещаваше, лъжеше, после мажеше за бонуси и заплати. В край на сметка поделенията бяха докарани до просешка тояга – да си купуват крушки за караулното. Смешен е плачът и за съкращенията. Не си гледа какво е надробил в собствената си паница, а глозга костите на генералите преди него. И те носят вина, но неговата е и като генерал, и като министър. Да повтарям ли колко горнизона лично затри, колко семейства разплака и колко момчета хвърлиха пагоните. Ето затова е най-мразният министър. Имаше и по-големи разбойници от него, но бяха или по-харизматични, или по-прикрити и гъвкави. Не бяха и генерали от зпаса. Затова приказката ,че народът мрази армията не е вярна. Хората не обичат него, защото минисктърът е главата на армията и я олицетворява.

В парламента задавните към него въпроси не били политически, а технически. Сигурно е имало и такива, но на повечето Аню отговаряше по килифарски, измъкваше се с одобрението на мнозинството, правеше геройски пози в защита на армията. И не постигна нищо, всичко що може Дянков и Цветанов взеха от войската, а верните им депутати гласуваха. После военният министър търсеше сравнения и оправдания с други армии за своето малодушие и покорство на силните на деня. А какво ще каже за натегливите и смешни въпроси, които му бяха задавани от собствените партийни депутати.

Спомням си, че на 50-годишнината на генерал Михов се беше наредила опашка да го поздрави от ГЩ до Орлов мост. Тогава той каза на група журналисти, че ще се радва, ако и след време , на друга негова годишнина, опашката е същата. Е, не знам как е при него, но Аню не бе долюбван и е изпратен с омерзение от журналистите. Не се ли е замислял, че и той има голяма, страшна вина, те да представят армията само с тъмни бои. Някои пера го интервюираха от кумува срама заради поста му, други го правеха на кайма заради грешните му противоармейски решения «наложени от обективната обстановка». Венцеславеха го в армейските мидии, но и те скоро едва ли ще се сещат за него. Даваха му думата и в една телевизия, която ще го забрави на часа, в който напусне министерството. И толкоз. Слава Богу, журналистите от военния ресор на медиите се оказаха на висота и не позволиха един претенциозен и самовлюбен запасен генерал да ги манипулира.

В деня, когато това правителство подаде оставка и Аню Ангелов стана министър в оставка, в един от големите гарнизони млади офицери запяли песента «Ах, добрата новина!». Генералите се ослушвали. Какво повече да добавя...
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 13

 1. #1
  Бейтула 09 мар 2013, 14:06
   
  0
   
  0

  Човече вредно, убеден съм , че ако омразата можеше да те запали доасега ще си изгорял и нокой повече нямаше да се сети с добро за теб.

 2. #2
  За правда и за свобода 09 мар 2013, 17:29
   
  0
   
  0

  Абе той този вярно си го е казал всичко...Ама мен продължава да ме гложди все един и същ въпрос, а именно - как така изведнъж ви пораснаха крила и почувствахте, че силата е с вас, вдъхновихте се и се провъзгласихте за глашатаи на народното недоволство!? До сега къде бяхте бе!? Да не би да се крихте по едни малки миши дупки(канцелариики), молейки се да се разминете с поредните съкращения??? Сега на Ганю му духнаха под опашката и на вас ви пораснаха топки...

 3. #3
  Preslav 09 мар 2013, 18:25
   
  0
   
  0

  До "За правда и за свобода" - явно не следиш нашия и на отбрана сайтовете....
  Изказваш се неподготвен. От 4 години сме последователни в политиката си срещу Аню Ангелов - човекът унищожил и унижил военните!
  Тук многократно от 4 години насам това се потретва....

 4. #4
  engineer 09 мар 2013, 19:54
   
  0
   
  0

  Да, ама съсипването на армията не от 4 години. Къде бяхте Вие (медиите) когато беше масовото закриване на гарнизони, съсипването на ракетните поделения, на ВВС?
  Кажете един военен министър от последните над 20 години, който с нещо да е повишил способностите в армията или поне да не ги е намалил.

 5. #5
  Preslav 09 мар 2013, 22:25
   
  0
   
  0

  Инжинер - и в в.ВВС и списание КРИЛЕ е имало статии за проблемите.
  А да питам - ти къде беше? Защото положението не зависи от медиите, а от вас - военните.

 6. #6
  За правда и за свобода 10 мар 2013, 00:05
   
  0
   
  0

  Все си мисля, че истинските агресивни анти ганювски материали започнаха да се появяват когато творците им надушиха предстоящия колапс на хасковския кюмюр...Преди тва ще ме извинявате ама си беше просто от типа - ама разбирате ли г-н министър ама ако може ама то всъщност защото нали не е хубаво така...Всъщност след като И.И. се спаси от потъващия кораб. Да си кажем направо от тогава им пораснаха топки, а тва е присъщо на мишки, или не съм прав?

 7. #7
  Preslav 10 мар 2013, 00:34
   
  0
   
  0

  Да ти показвам ли линкове?

  Ето - преди 2 години аз отворих тази тема:
  http://airgroup2000.com/forum/viewtopic.php?t=228104

  Вътре може да прочетеш и наши материали, и на други хора... Пълна последователност.
  Чети и мълчи... Много преди полк.Иванов да напусне започна всичко...

 8. #8
  22 10 мар 2013, 09:25
   
  0
   
  0

  поне му свалете снимката с униформа на тоя тиквеник Аню

 9. #9
  silvi 10 мар 2013, 12:38
   
  0
   
  0

  До "За правда и за свобода"
  А ти къде беше бе, момчето на мама? Критикуваш другите защо чак сега се били сетили, а ти защо не даде пример и не направи нещо? Тази армия да не е на майка ми и баща ми? Тази армия е твоя , и моя, и на всеки българин. Ти какво направи за да я защитиш? Я първо това кажи, а после критикувай другите, че нищо не са направили.

 10. #10
  anti 10 мар 2013, 14:41
   
  0
   
  0

  "за този човек, в армейските реформи, най-важно е било личното му оцеляване, а всичко друго е оставало на заден план."- това изречение най - точно отразява същността на Ганю.

 11. #11
  сухопътен чипик 10 мар 2013, 21:21
   
  0
   
  0

  Разжалване, съд и затвор!!!
  И други са крали, не поне не са били генерали!
  И други са съсипвали, но той целенасочено и съзнателно!
  Съд и да лежи при другите айдуци!!!

 12. #12
  Analizatorina 11 мар 2013, 01:33
   
  0
   
  0

  Господа, Красене, бих желал да дам някакво мнение по ....да кажем статията ти но не я прочетох. Всъщност стигнах до края на заглавието кото привършва с "топките му пречат". Нямам навика да си губя времето с четенето на статии. писани на махленски език, било то и истина! Даите да го видя тоя, които за 3 години успя да съсипе армия градена половин век бе.....ами че вие много му вдигнахте акциите. Никои в света до сега не е направил такова нещо като изключим УСА и половин свят заедно срещу Ирак и Афганистан. Че вие тоя Аню го направихте супермен. Без да искате и с пална пара му направихте реклама достоина за Кисинджър. Като го ненавиждате толкова, покажете некадърноста му а не какъв звяр е, че да съсипе цяла армия!

 13. #13
  Koko 11 мар 2013, 07:41
   
  0
   
  0

  Аз все пак да кажа, че на фона на тези които се канят да поемат сега министерството скоро ще заговорите за Аню като за най обичания министър!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка